Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2011. November 17. 15:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Csabai Mérleg

Fórum a belvárosról a belvárosiaknak

Fórum a belvárosról a belvárosiaknak

A belvárosi, hetes számú választókerület közös képviselőinek tartott fórumot kedden este a Szlovák Étteremben, a hivatal szakembereinek társaságában Kiss Tibor alpolgármester, a körzet egyéni képviselője.

Hasonló fórumot a belvárosban évente egy-két alkalommal rendeznek, mert a tapasztalatok szerint a nyilvános lakossági fórumokra nem mindenki megy el, viszont a házak közös képviselőin keresztül szinte minden érintett problémájáról, igényéről értesülhet a képviselő.


Míg más körzetekben a szennyvízcsatornázás, a belvárosban a tervezett revitalizáció és az Agóra építése tartja lázban az ott élőket. Kiss Tibor a fórumon röviden beszámolt az oktatást, a kultúrát és sportot érintő aktualitásokról is, de érthető módon a legnagyobb érdeklődést a belvárost érintő tervezett felújítás váltotta ki.


– A városban soha nem látott fejlesztések vannak folyamatban, nagyon örülünk annak, hogy Békéscsaba szíve megszépül és egy minden igényt kielégítő multifunkciós közösségi központtal gazdagodik. Ahogy önöknek, itt élőknek, úgy nekünk is az a célunk, hogy minél szebb, minél élhetőbb legyen a belváros. Tudom, nehéz elviselni a munkával járó kellemetlenségeket, de bízom benne, hogy az eredmény kárpótol majd mindenkit – mondta Kiss Tibor.


A fórumon Lukácsi László városi főépítész mutatta be a belváros revitalizációjának terveit. Beszélt arról, hogy az elmúlt néhány évben az elképzelések jelentősen megváltoztak, kezdetben szó volt egy Szent István tér alatt futó alagútról, amit a csabaiak „parasztmetrónak” neveztek el. Ennek a megépítése túl drága lett volna, így más megoldást kerestek. A végső tervek szerint a Szent István teret rendezvénytérré alakítják át, több épület homlokzatát újítják fel, köztük a városházáét is. A térre behajtani csak külön engedéllyel lehet majd, a parkolást lehetőleg az Univerzál mögött építendő parkolóházban kell megoldani, de a Szent István tér két végén,valamint a József Attila és a Justh Gyula utcában is lesz parkolóblokk. Emellett megszépül, megújul az Andrássy út felső szakasza is.


A közös képviselők kritikát fogalmaztak meg a tervezett fakivágásokkal és a forgalom-eltereléssel kapcsolatban, felvetették, hogy az utóbbi miatt a József Attila utca, a Derkovits sor és az Árpád sor ingatlanjai veszítenek az értékükből. Az egyik közös képviselő beszélt arról, hogy a Kossuth-házban pénteken és szombaton éjszaka nem lehet aludni a környék szórakozóhelyiről kijövő és hangoskodó fiatalok miatt. Igényként merült fel többek közt az is, hogy éjszakára zárhatóak legyenek a játszóterek és legyen térfigyelő kamera a belvárosban. A kérdésekre Kiss Tibor mellett dr. Kiss Gyula aljegyző, Csiaki Tamás és Wittmann László osztályvezető, valamint Opauszki Zoltán kabinetfőnök válaszolt.

Elhangzott, hogy a közlekedési koncepció készítése során lemodellezték, a Szent István tér forgalom-mentesítésével mennyire nő meg a Derkovits és az Árpád sor forgalma. Ebből az derült ki, hogy nem jelentősen, mert a belvárost kikerülve mennek úti céljaik felé a közlekedők. A szakemberek hangsúlyozták, hogy több fát ültetnek majd, mint amennyit kivágnak, mindenkinek fontos, hogy továbbra is legyenek fák, zöld felületek a belvárosban. Elhangzott az is, hogy az Agóra megépítésével remélhetőleg olyan körülmények között és olyan módon szórakozhatnak a fiatalok, ami a környéken élőket sem zavarja majd. A játszóterek teljes körbekerítésére nincs keret, és a belvárosi térfigyelő kamerák telepítését sem tervezik.


Kiss Tibor alpolgármester biztosította a jelenlevőket arról, hogy ajtaja mindig nyitva áll előttük, kérdéseikkel, kéréseikkel bármikor fordulhatnak hozzá. A beruházások miatt adódó kellemetlenségekért pedig a belvárosban élők türelmét és megértését kérte.


Mikóczy Erika

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 13:30, csütörtök | Bulvár

Teniszpálya alatt találták meg a ferencesek 500 éve eltűnt templomát Visegrádon

A Zsigmond király idején épült Szűz Mária templom romjait találták meg egy teniszpálya alatt, a visegrádi műemlékegyüttes újjászületését megelőző régészeti feltárás során.

2024. Május 09. 13:28, csütörtök | Életmód

Művészetek Völgye - Csaknem háromezer program az idei fesztiválon

2024. Május 09. 13:28, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: Magyarország érdeke, hogy minél több kínai beruházás érkezzen

Magyarország érdeke, hogy minél több kínai beruházás érkezzen az országba - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón, Budapesten.

2024. Május 09. 09:43, csütörtök | Sport

Konferencia Liga: Elsőként a Fiorentina jutott döntőbe