Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2011. November 02. 09:00, szerda | Helyi

Gy. Nagy Ágnes „áldásgyűjteménye” a könyvtárban

Gy. Nagy Ágnes „áldásgyűjteménye” a könyvtárban

Van, aki bélyeget, van aki pénzt gyűjt, és van, aki házi áldást. Utóbbiak közé tartozik Gy. Nagy Ágnes újságíró is, akinek magángyűjtéséből nyílt kiállítás Áldás a házra címmel a könyvtár aulájában.

A különböző házi áldásokat tematikusan, három csoportban mutatja be a minitárlat, amelyet Ando György, a Munkácsy múzeum igazgató-helyettese mutatott be.


A válogatás első csoportjában antikvitásokat találunk a XIX. századból, a másodikban pedig a hétköznapi életben létjogosultságot nyert darabokat. Utóbbiak közt éppúgy van hűtőmágnes, mint a falvédő, óra, gyertya, csempe vagy párna.

A házi áldásokat nyelvenként is felvonultatja a gyűjtő: fellelhetünk itt szlovák, német, román és angol nyelvű áldásos tányérokat, képeket, kerámiákat.

A következő szövegű például több kiállítási tárgyon is visszaköszön: Hol hit, ott szeretet, hol szeretet, ott béke , hol béke, ott áldás, hol áldás, ott Isten, hol Isten, ott szükség nincsen.

A gyűjtemény talán legértékesebb darabja egy 1882-es antik német nyelvű gyöngykézimunkával készült házi áldás. A különleges hobbinak hódoló gyűjtőtől azt is megtudtuk, hogy szabadidejében, mint egy kikapcsolódásként maga is készít, hímez házi áldásokat. Egyszer talán ezeket is láthatjuk majd. A gyűjteményes tárlat november 19-éig tekinthető meg.


Vándor Andrea

Címkék: kiállítás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt