Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Május 20. 13:04, hétfő | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Gyerekeknek készült veszélyes cikkeket vontak ki a forgalomból

Gyerekeknek készült veszélyes cikkeket vontak ki a forgalomból

Veszélyes játékjárműveket és gyermekgondozási cikkeket vont ki a forgalomból a fogyasztóvédelmi hatóság – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint a tárca akkreditált laboratóriuma a gyermekek biztonsága érdekében háromkerekű játékkerékpárokat, játékrollereket, lábbal hajtható kismotorokat, gyermek etetőszékeket, bébikompokat és utazóágyakat vizsgált. Az ellenőrzött 47 termékből 18-at a fogyasztóvédelmi hatóság kivont a forgalomból, ahol szükséges volt, a terméket a vásárlóktól is visszahívták.

A vizsgált 19 kisjárműből 5 nem teljesítette a követelményeket. A háromkerekű játékkerékpárokra jellemző hiba volt, hogy a mozgó alkatrészek között olyan rések keletkeznek, amikbe játék közben a gyerekek ujjai becsípődhetnek. A játékrollerek esetében a kerekek voltak kisebbek az előírtnál, a kormányoszlop terhelés hatására összecsukódott. A lábbal hajtható kismotor, quad és gokart formájú járművek közül minden ellenőrzött termék megfelelt az előírásoknak – írták.

A 28 ellenőrzött gyermekgondozási cikk közel felénél hiányosságok merültek fel. Az etetőszékek stabilitása nem volt megfelelő, oldalra vagy hátrafelé felborultak, egy esetben a fej beszorulásának lehetősége is fennállt. A bébikompok elégtelen stabilitásuk vagy terhelhetőségük, a lépcsőről való leesés és az összecsukódás kockázata miatt bizonyultak balesetveszélyesnek. Az utazóágyak esetében többnyire a borulásveszéllyel volt probléma, és a matrac összecsukódásával, ami fulladásveszélyt jelent.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár a közleményben elmondta: a fogyasztóvédelmi ellenőrzések során a hatóság célzottan keresi a feltételezhetően nem biztonságos termékeket. Az ITM laboratóriumi vizsgálatain megbukott játékrollereket, játékkerékpárokat és gyermekgondozási cikkeket a fogyasztóvédelmi hatóság levette a polcokról, jelentős részüket a vásárlóktól is visszahívták. Az ITM rendszeresen vizsgálja a három év alatti kisgyermekek által gyakran használt eszközöket. A folyamatos fogyasztóvédelmi jelenléttel a tárca kiemelt célja a gyermekek biztonsága. A vizsgált termékek tételes listája a kormányzati honlapon megtalálható – olvasható a közleményben.

Fotó: illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet