Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2013. Október 18. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Gyors döntés a Pető Intézetről - állami fenntartásba kerülhet az intézmény

Gyors döntés a Pető Intézetről - állami fenntartásba kerülhet az intézmény

Év végéig eldőlhet, hogy állami kézbe kerül-e a Pető Intézet – tudta meg a Magyar Nemzet. Az intézmény rektora elmondta, a fenntartóváltás a főiskola működését nem érintené negatívan, a képzési feladatok ellátásában semmi nem változik.

Már zajlanak az egyeztetések arról, hogy az anyagi támogatáson túl miként lehetne a Pető Intézet működését hosszú távon garantálni. Az ezzel foglalkozó munkacsoport két hónapon belül meghozhatja a döntést – nyilatkozta a lapnak Schaffhauser Franz, a Pető Intézet rektora. Az intézményvezető szerint a testület munkája nem húzódik tovább, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere ugyanis kifejezetten gyors és hatékony munkát kért. A munkacsoportban a felsőoktatásért, a köznevelésért felelős államtitkárság képviselői, valamint a fenntartó és az intézet rektora vesz részt.

Schaffhauser Franz a Magyar Nemzetet úgy tájékoztatta, ez idáig két alkalommal tárgyaltak, egy ízben pedig a munkacsoporti ülésen kívül egyeztettek. Az egyeztetéseken vetődött fel az állami fenntartás lehetősége, a részleteken azonban még dolgoznak. Azt ugyanakkor megjegyezte, ha a kormány így garantálná az intézmény további fejlődését, az elgondolás üdvözlendő. Az állami kézbe vételnek többféle módja lehet: az intézet költségvetési szervként működhet, ugyanakkor létezik olyan verzió is, hogy megőrzik a Pető Főiskola sajátos státusát, amelyben akár az adományozási rendszer is fennmaradhat.

Arra a kérdésre, hogy a főiskola működését miként befolyásolhatja az esetleges fenntartóváltás, a rektor úgy válaszolt: a képzési feladatok ellátásában semmi nem fog változni, s megjegyezte, az intézmény privát jellege ellenére már most is sok az államilag támogatott hallgató. Hozzátette, amúgy is az a tendencia, hogy az állami egyetemek és főiskolák nagyobb biztonságot élveznek, s inkább a magánintézmények azok, amelyek létbizonytalansággal küszködnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 14:08, szerda | Belföld

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint -

2024. Május 15. 09:21, szerda | Belföld

Jelentősen csökkent az építőipar termelése is

2024 márciusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 6,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.