Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2011. Október 07. 14:00, péntek | Helyi
Forrás: Gyulai Hírlap Online

GYULAI BAKA-KÚT-KERESŐ

GYULAI BAKA-KÚT-KERESŐ

Galbács Mihály helyreállítaná a régi és szép kutat.

Archív képünkön a Baka-kút. Forrás: Balla Tibor gyűjteménye
A Bartók Béla–Adler Ignác–Vértanúk útja által ölelt lakótelep parkjában kútcsonkot találtak. A parkban épp egy nem szabványos hinta átalakítása zajlott, s a földmunkák közben bukkantak rá a gyulaiak által egykor Baka-kútnak nevezett építmény darabjaira. Az 1894-ben fúrt, majd 1937-ben pár méterre áthelyezett Baka-kutat a 60-as évek táján bontották el. Galbács Mihály, a körzet önkormányzati képviselője a Gyulai Hírlapnak elmondta, akkoriban az idősek otthona épülete laktanyaként működött, a katonák kedvelt találkozási helye volt a közelben lévő kút.

Nem tudni, de talán innen is kaphatta a nevét az építmény, amely most is pozitív, azaz folyik belőle víz. Másik elképzelés szerint egy monarchia korabeli bakát ábrázoló szoborról kapta a nevét, amelynek talapzatát – már a szobor nélkül – a kútban helyezték el. A Gyulai Közüzemi Kft. mostanra lezárta a csőcsonkot, visszatöltötték a földet. Amennyiben a nyugalmi vízszint eléri a fél métert, akkor a németvárosi kúthoz hasonlóan, állandóan folyó kút lehet. Vákuumos mosatás után a vízminőség mérését is elvégzik a szakemberek. A jelenlegi rétegben 40-50 mikrogramm arzén lehet. Viszonyításként Galbács Mihály elmondta, a Part utcai, sokak által előszeretettel használt kút vizének az arzéntartalma 100 mikrogramm felett van.

Galbács Mihály kéri a lakosságot, akinek írásos emléke, fényképe, filmje, műszaki leírása van a kútról, esetleg tudomása van arról, hol lehetnek a darabjai, részt vett annak elbontásban, tudja, hol vannak a kútdarabok, vagy hol lehet a katonaszobor, az jelezze a Gyulai Hírlap szerkesztőségében (Petőfi tér 3., 562-500).



Egy még korábbi felvétel, amin jól látható, hogy a kútban elhelyezett talapzaton egykoron egy katonaszobor állt, talán innen a kút neve. Forrás: Balla Tibor gyűjteménye


H. É.

Címkék: baka-kút, kút

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: