Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. December 11. 11:12, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Hallgatói tiltakozás - Miskolci egyetemisták 'elfoglalták' a kormányhivatalt

Hallgatói tiltakozás - Miskolci egyetemisták 'elfoglalták' a kormányhivatalt

'Elfoglalták' a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal miskolci épületét a felsőoktatást érintő változtatások ellen tiltakozó hallgatók kedd reggel.

A mintegy hetvenöt egyetemista az épület előtt, és az előcsarnokban várakozik, beszélgetnek - tapasztalta az MTI tudósítója a helyszínen.
Az előcsarnokban tartózkodik Társy József, a kormányhivatal kabinetfőnöke is, aki az MTI kérdésére azt mondta: természetesen tudomásul veszik a helyzetet, hogy a hallgatók alkotmányos jogukat gyakorolják.
Mint mondta, a kormányhivatalban két nagy forgalmú ügyfélszolgálat működik, eddig azonban nem okozott zavart és fennakadást az egyetemisták tiltakozó akciója. Hozzátette: reggel nyolctól este nyolcig tart nyitva a hivatal.
Szabady Szabolcs, a Miskolci Egyetem Hallgatói és Doktoranduszhallgatói Önkormányzatának elnöke az MTI-nek a helyszínen azt mondta: úgy tudják, Demeter Ervin kormánymegbízott Budapesten tartózkodik, a Parlamentben, neki szeretnék átadni követeléseiket. Hozzáfűzte: "várjuk szeretettel".
Úgy fogalmazott, nem akarják akadályozni a forgalmat és az ügyintézést, de csatlakoznak a hétfői vidéki és fővárosi megmozdulásokhoz, nem hagyják, hogy a kormány "ellehetetlenítse és eltiporja" a felsőoktatást.
Az MTI tudósítójának egy sajtóközleményt is átadott a ME-HÖK elnök, amelyben azt írták, hogy hétfőn sztrájkbizottságot alakított a kampusz hallgatói önkormányzata.
Úgy döntöttek, Demeter Ervinnek adják át petíciójukat, hogy tolmácsolja azt a kormányzat felé. Ebben követelik a tandíj eltörlését és a keretszámok visszaállítását a 2010-es állapotokra.
Emellett követelik a hallgatói szerződés eltörlését, az autonóm, politikától független felsőoktatás megteremtését, és a Miskolci Egyetem karainak jelenlegi formában történő megmaradását.
Dobi Tamás, a Borsod megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI kérdésére azt mondta: kedd reggel a miskolci rendőrkapitányságon egyeztettek a hallgatókkal, és a rendőrség tudomásul vette a spontán demonstrációt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal