Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. Szeptember 10. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Halolajjal kezelhető az epilepszia?

Halolajjal kezelhető az epilepszia?

A napi alacsony dózisú halolaj csökkenti a rohamok számát azoknál, akik súlyos és csak nehezen kezelhető epilepsziában szenvednek és nem reagálnak a gyógyszeres kezelésre - állítja egy tanulmány, amelynek eredményéről a Health Day számol be.

A Kalifornia Egyetem kutatásának keretében 24 olyan, súlyos epilepsziában szenvedő pácienst vizsgáltak meg, akiknek rohamait már gyógyszeres kezeléssel sem tudták szinten tartani. Ilyen esetben a betegek sokszor alternatív gyógymódokhoz folyamodnak, mint a műtét, a speciális étrend vagy az agyi stimulációs eszközök.

A tanulmány keretében a szakemberek három különböző kezelést adtak a betegeknek, amelyek egyenként tíz hétig tartottak, mindegyik között egy-egy hat hetes szünetet beiktatva.

Az első kezelés során naponta alacsony dózisú halolaj-kapszulát (három szem) kaptak, a másodikban ennek a dupláját, míg a harmadik kezelés csupán placebót tartalmazott.

A rohamok száma az alacsony dózisú halolaj esetében havi 12, a magas dózisúnál 17, míg a placebónál 18 volt. Két beteg pedig teljesen tünetmentes volt, mialatt alacsony dózisú halolaj-kapszulával kezelték. A másik két kezelés esetében ilyen nem fordult elő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.