Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. Július 04. 17:21, szombat | Belföld
Forrás: mti

Halünneppé tennék július második szombatját a bajai hungarikum révén

Halünneppé tennék július második szombatját a bajai hungarikum révén

Országos halünnepet szeretnének július második szombatján a bajaiak. A Bajai Halászléfőző Bajnokok Egyesülete és a város önkormányzata kezdeményezéséhez országszerte több tucat vendéglátóhely csatlakozott

- közölte Hajdú Miklós, a város alpolgármestere az MTI-vel.

Az ország több településén is vállalták, hogy a bajai nagy főzés időpontjához kapcsolódva halételeket kínálva erősítik helyi közösségeiket, valamint népszerűsítik a halfogyasztást. Többi között a Balatonról, Szarvasról, Dunakilitiről, Budapestről csatlakoztak a Halünnephez - tájékoztatott az előkészületekről Hajdú Miklós.

Idén július második szombatján rendhagyó módon tartják meg hagyományos főzésüket a bajaiak. Nem a városközpontban, hanem városrészenként, 14 helyszínen kisebb csoportokban összegyűlve készíthetnek halászlevet.

Először 1996-ban, a várossá nyilvánítás 300. évfordulójának tiszteletére szervezték meg a rendezvényt, amely Baja fő attrakciójává vált, azóta minden évben július második szombatján borul füstfelhőbe a város a halászléfőzők jóvoltából. A négynapos fesztivállá alakított rendezvény minden évben tízezreket vonzó eseménnyé, az ország egyik legnagyobb gasztrokulturális rendezvényévé vált.

Idén a koronavírus-helyzet miatt a város kénytelen volt lemondani a jubileumi programot, a hagyományőrző civil szervezet pedig jelentős erőfeszítéseket tett a hungarikummá minősített bajai halászlé népszerűségének növeléséért. Ennek keretében a Bajai Halászléfőző Bajnokok Egyesületének szakmai közreműködésével 14 kisfilmből álló sorozatot forgattak halételekről és a halászlé mellett számos egyéb elkészítési módot mutattak be a közösségi médiafelületeken szakmai körökben elismert amatőr és profi szakácsok, főzőmesterek.

Címkék: Baja, hal, halünnep, hungarikum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.