Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2012. Február 17. 10:00, péntek | Helyi
Forrás: Csabai Mérleg

Hanó Miklós: vidéken még lehet munkát teremteni

Hanó Miklós: vidéken még lehet munkát teremteni

Hanó Miklós a parlamentben a mezőgazdasági bizottság tagjaként próbál a vidéki emberek helyzetén javítani.

Békéscsaba alpolgármestereként a gazdasági ügyek tartoznak hozzá, de egyéni körzetben is tevékenykedik. A második ciklusban önkormányzati képviselő a Mezőmegyerrel és külterületével kibővített mai kilences (korábban tizenegyes) választókörzetben. Mindemellett rajong a kézilabdáért, valamikor játszott, ma a társadalmi elnökség tagjaként egyengeti a női kézilabdacsapat útját.

Hanó Miklós: Bízom benne, hogy a mezőgazdaság és a feldolgozóipar új erőre kap

– A mai gazdasági helyzetben nehéz optimistán tekintenünk a jövőbe. Országgyűlési képviselőként miben látja ez előrelépés lehetőségét?


– Nagyon fontosnak tartom a vidéket, szerintem ez az egyetlen igazi élettér, ahol ma még ténylegesen munkát lehet teremteni. Bízom benne, hogy a mezőgazdaság és a feldolgozóipar a kormány által most meghirdetett Darányi Ignác Terven, és az arra szánt háromszáz milliárd forinton keresztül új erőre kap majd. Ez a nemzeti vidékstratégia egy lehetőség arra, hogy jó gazdaként éljünk azzal, amit a föld adhat nekünk. A programba beleillik a hűtőház, továbbra is eljárok annak érdekében, hogy kormányzati támogatással és a termelők összefogásával újra felélesszük. Az élelmiszer- és a feldolgozóipar fellendüléséhez, az új munkahelyek teremtéséhez, persze szükség van az M44-es megépítésére is, Vantara Gyula polgármesterrel, országgyűlési képviselőtársammal közösen lobbizunk ezért.


– Gazdasági alpolgármesterként nem csak a kilences körzet, hanem a város egészének fejlődését kell szem előtt tartania.


– A városvezetésben azon vagyunk, hogy a fejlesztések egész Békéscsabát lefedjék, arányosak legyenek, persze ennek vannak technikai korlátai. Viszont úgy gondolom, hogy azok a beruházások, amelyek bevételt hoznak, munkahelyeket teremtenek, mindnyájunk érdekeit szolgálják. Ha például sikerülne újraindítani a hűtőházat, az a körzetemben élőknek, de a jaminaiknak és a gerlaiaknak is munkahelyet teremtene.


– Kibővült egyéni körzetében milyen lakossági igények merültek fel, mit sikerült megvalósítani, és milyen további tervei vannak?


– Az előző ciklusban rengeteg lakossági fórumon jártam, a legnagyobb igény mindenütt járdafelújításra volt. A városi járdaprogram keretében eddig 680 millió forintot költöttünk erre, amiből az én körzetembe is jutott. Ugyancsak lakossági igényre épültek parkolók például a Berényi úti temetőnél. Ezt a körzetet is jelentősen érintette a csatornázás, amelynek a nagy részén itt már túl vagyunk, tehát tavasztól jönnek az úthelyreállítások. A Mokry-lakótelepen az uniós előírásoknak megfelelő szeméttárolók kialakítására készülünk, sikerült annyi forrást összegyűjteni, hogy remélhetőleg az ott élőknek ez egy fillérjébe sem kerül: városi támogatásból és a képviselői célelőirányzatból szeretnénk megvalósítani. Mezőmegyeren a sportpályánál szeretnénk öltözőt kialakítani, és egyéb olyan fejlesztéseket végrehajtani, hogy az az ott lakók, ott sportolók alapvető igényeit kielégítse. Emellett rendbe szeretnénk tenni a buszmegállókat, illetve fedett várót telepíteni oda, ahol eddig nem volt ilyen. Támogatom a körzet intézményeit, de egyéni kérésekkel is gyakran megtalálnak a lakók.


– Rendszeresen ott szurkol a női kézilabdacsapat mérkőzésein. Milyennek látja most a csapatot?


- Tizenkét éve vitt el a csapathoz a nemrég fiatalon elhunyt Buci (Klembucz Ferenc), akinek az emlékét mindig meg fogom őrizni. 2000 óta figyelem és igyekszem segíteni a kézilabdásokat. Örülök, hogy Kovács Péter személyében újra olyan vezetőedzőt sikerült találni, aki nagyon eredménymotivált, és aki a – többnyire saját nevelésű – játékosokból egy ütőképes együttest kovácsolt. Hajdani kézilabdásként örülök, hogy Békéscsabának van egy ilyen jó csapata, és hogy a városban ennyien szeretik a kézilabdát. Folyamatosan odafigyelünk az utánpótlás nevelésre, és nagy álmom, hogy egyszer sportiskolát, „kézilabda akadémiát” létesítsünk.

Mikóczy Erika

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 20. 12:00, hétfő | Sport

Kosárlabda

3x3-as olimpiai selejtezőtorna - Magyarország - Csehország

2024. Május 20. 09:00, hétfő | Sport

Labdarúgás-Németország

Legidősebb fia gólja ellenére vereséggel búcsúzott a Hertha kispadjától Dárdai Pál

2024. Május 20. 06:00, hétfő | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél

A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság hajói

2024. Május 19. 17:32, vasárnap | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél - BRFK: továbbra is keresik az eltűnteket

Továbbra is keresik a szombat éjjeli dunai hajóbalesetben eltűnteket, a Verőcétől délre található teljes magyarországi folyószakaszon