Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Május 20. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu

Harci díszben a Peugeot brutális versenygépe

Harci díszben a Peugeot brutális versenygépe

A Peugeot garázsában manapság nem bővelkednek annyira a lóerőkben, mint hőskorukban, a legendás T16 embléma azonban ismét felcsillan, méghozzá nem is akárhol. A Pikes Peak viadalra készülő versenyautó 890 lóerővel áll rajthoz, hihetetlen képességei révén pedig akár a végső győzelemre is esélyes lehet, s immáron a versenyen is látható fényezésben csodálhatjuk meg.

A főszponzor a motorsportban egyre markánsabb jelenlétet mutató energiaital-gyártó, a Red Bull, a kialakult színvilág is leginkább a támogatóra jellemző: sötétkék, piros és sárga árnyalatok mindenütt, az alapot pedig a fehér szín adja. A Peugeot 208 T16 Pikes Peak gyomrában igazi szörnyeteg termeli az ördögi lóerőket: a 890 lóerős masina nyomatékát hatfokozatú szekvenciális sebességváltó továbbítja a négy kerékhez.

A 3,2 literes V6-os erőforrást két turbó látja el a megfelelő mennyiségű levegővel. Mindez lehengerlő dinamikát szül, az autó ugyanis 1,8 szekundum alatt már 100 km/h-nál jár, 4,8 másodperc alatt a 200 km/h-t is elhagyja, 7 másodpercnél pedig már 240-et mutat a műszer. A versenyautó alapját masszív acélváz adja, a héj mindeközben karbonból készül a könnyű végeredmény érdekében. A futómű szintén versenytechnikát használ, hiszen a kettős keresztlengőkaros kiépítés mellé nyomórudas csillapítás jár elöl és hátul is. A kétkörös fékrendszer szintén kulcsfontosságú pont, elöl 380, hátul 355 mm átmérőjű karbontárcsák gondoskodnak a megfelelő lassulásról.

A magnéziumból készült felnik átmérőjét 18 hüvelykre választották, amikhez úthengeres szélesség, 13 hüvelyk társul, a rajtuk feszülő 31/71x18 méretű versenyabroncsokat a Michelin szállítja. Továbbá hidraulikus szervókormány segíti a pilótát a manőverezésben. Az említett képességekhez hozzájárul természetesen az alacsony tömeg, nem meglepő módon mindössze 875 kg-ot mozgat a hathengeres turbómotor, azaz egy lóerőre egy kilogrammnál is kevesebb tömeg jut.

Sebastien Loeb dirigálja majd a brutális francia gépet
Fotó: Autó Pult

A verseny ideje alatt 40 literes tartály biztosítja a kellő mennyiségű tüzelőanyagot, a méretes hátsó légterelő pedig a leszorítóerőről gondoskodik. Az autót Sebastien Loeb dirigálja majd a mintegy 20 km-es távon, ahol a ralibajnoknak 156 kanyart és 1500 méteres szintkülönbséget kell leküzdenie.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során