Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Augusztus 05. 09:14, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Háromszáznál is több ukrajnai gyermek táborozik Magyarországon

Háromszáznál is több ukrajnai gyermek táborozik Magyarországon

Egész nyáron több turnusban zajlanak napközis táborok ukrajnai menekült gyermekek számára a Magyar Cserkészszövetség és az Ökumenikus Segélyszervezet szervezésében Budapest.en és Nagykovácsiban

Azt írták, hogy a különféle tematikára épülő heteket szabadtéri és beltéri játékok, művészeti foglalkozások és kirándulások is színesítik.

Az összesen háromszáz gyermeket fogadó nyári táborok célja - a többi között -, hogy "a másfél éve tartó ukrajnai háború elől hazánkba menekült 5-16 éves gyermekek számára lehetőséget biztosítsanak új közösségek építésére, élménypedagógiával segítsenek feldolgozni az átélt traumákat és erősítsék az otthontól távol töltött idő alatti kitartást" - fogalmaztak a közleményben. Ugyanakkor a táborok a szülőket is tehermentesítik a szeptemberi iskolakezdésig - tették hozzá.

A nyolc nyári hét alatt több piknikjellegű élménynapot tartanak, ahol egymással is találkozhatnak a különböző helyeken táborozó gyerekek. Ezek közül a péntekin fafaragó műhely költözött a táborba, valamint közösen festettek egy tájképet művészetterapeuta vezetésével.

A közleményben idézték Sipos Zoltánt; az Ökumenikus Segélyszervezet budapesti, ukrajnai menekülteket támogató központjának vezetője kiemelte: a menekült családoknak rendkívül összetett támogatást nyújt a segélyszervezet.

"A menekült családok támogatása összetett, nem csupán kézzelfogható természetbeni - élelmiszert, ruhát, gyógyszert, vagy éppen higiéniás eszközöket tartalmazó - csomagok osztását jelenti, hanem többek között az egészségügyi, ügyintézési problémákkal, szállásigénnyel, jogi és pszichológiai, valamint albérletfenntartási vagy éppen nyelvi nehézségekkel küzdők gondjait is igyekeznek orvosolni" - fogalmazott.

Az Ökumenikus Segélyszervezet a magyarországi táborok mellett a kárpátaljai Viskán további 150 "belső menekült" gyermeknek szervez nyári élményheteket. A karitatív szervezet a háború kitörése óta csaknem félmillió ukrajnai menekültnek nyújtott segítséget - olvasható a közleményben.

Fotó: Segelyszervezet.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk