Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2010. Január 17. 15:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Békés Megye Online

Havonta negyvennel több szürkehályogműtét

Havonta negyvennel több szürkehályogműtét

Összesen százhatvannal több szemészeti beavatkozást tudnak elvégezni a Pándy Kálmán kórházban annak a tízmillió forintnak köszönhetően, amelyet Békés Megye Képviselő-testülete különített el az egy-egy műtétből adódó intézmén

A Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház ellátási területéhez tartozó szürke-hályogos betegeknek az elmúlt évben már akár tizenegy hónapot is várniuk kellett a szemészeti beavatkozásra. Következménye mindez a békéscsabai Réthy Pál Kórház Szemészeti Osztálya 2007-es bezárásának, a kórházakat érintő tavalyi, harmincmilliárdos elvonásnak, az ágy- és létszámleépítéseknek, valamint annak, hogy a technika modernizálásának köszönhetően ma már azoknak a magas életkorúaknak vagy társbetegséggel rendelkezőknek az operációjára is van mód, akiknél korábban mindez túl nagy kockázatvállalást jelentett volna.


Novembertől meg is kezdték a plusz beavatkozások elvégzését

Ezért Békés Megye Képviselő-testülete szeptemberi közgyűlésén döntött annak a tízmillió forintnak az elkülönítéséről, amellyel a kórház egy-egy műtétből adódó veszteségeit tudja kompenzálni. Ez lehetővé teszi, hogy az eddigi nyolcvan mellett havonta plusz negyven műtétet végezhessenek el, amivel a várakozás időtartamát átlagosan a felére tudják csökkenteni.


A várakozás időtartamát átlagosan a felére tudják csökkenteni

Novembertől meg is kezdték a plusz beavatkozások elvégzését. Ennek köszönhetően műthették meg az eredetileg kitűzött időpontnál hét hónappal korábban az ötvenöt éves Gombkötő József bal szemét. A gyulai férfi november 20-án jelentkezett műtétre. A várólista akkori állása szerint 2010. július 27-én operálták volna, így azonban már december 28-án sorra kerülhetett, vagyis az új évet egészségileg is megújulva kezdhette meg.


Az eddigi nyolcvan mellett havonta plusz negyven műtétet
végezhetnek el

- Amikor hazaérve először néztem ki az ablakon, úgy éreztem, mintha újjászülettem volna - mondta a műtét előtt csupán kézmozgás-látással rendelkező beteg, aki a december 29-i vizsgálaton már végig tudta olvasni a teljes látáspróba-táblázatot. - A legnagyobb betűtől a legkisebbig. Nem volt benne egyetlen hiba sem - tette hozzá.

A szobafestő-mázolóként dolgozó férfi számára mindez nagy segítséget fog jelenteni munkája során is - de egyelőre természetesen kímélnie kell magát, betartania az orvosi előírásokat.

A tervek szerint a megyei önkormányzat támogatásával összesen százhatvan plusz műtétet végezhetnek el a Pándyban, így hozzájárulva a betegek életminőségének javulásához, illetve ahhoz, hogy nem ritkán az egyik, de akár mindkét szemükre vak betegek ismét önellátóak lehessenek.

Forrás: Békés Megyei Önkormányzat - G.E.

Feltöltő: G.T.

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: