Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2013. Május 28. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Háztartáson belüli erőszak - a megalázást is büntetni fogják

Háztartáson belüli erőszak - a megalázást is büntetni fogják

Hozzátartozó bántalmazása helyett háztartáson belüli erőszaknak nevezik majd a július 1-jén életbe lépő büntető törvénykönyv (Btk.) új tényállását. Azt is büntetni fogják, ha az elkövető megalázza vagy súlyos nélkülözésnek teszi ki hozzátartozóját. Répássy Róbert, a KIM igazságügyért felelős államtitkára kedd reggel a köztelevízióban beszélt a törvénnyel kapcsolatban tervezett finomításokról.

Répássy Róbert a Ma reggelben elmondta, hogy még apró finomítás van a törvényen, pontosabban a háztartáson belüli erőszak elnevezésén; a zárószavazás jövő héten lesz.

Az igazságügyért felelős államtitkár elmondta: azt próbálják az elnevezéssel lefedni, hogy egyes hozzátartozók, egyes egy háztartásban élő személyek között kialakulhatnak súlyos bűncselekmények, amelyek a bizalmi viszonyukat sérti, s ezért szükséges egy önálló tényállásban szabályozni a szóban forgó bűncselekményt.

Répássy Róbert kitért arra, hogy az elnevezés akár országonként is más lehet: például családon belüli erőszak , párkapcsolati, vagy hozzátartozói erőszak.

A jövőben azt is büntethetik, ha az elkövető megalázza, vagy súlyos nélkülözésnek teszi ki a hozzátartozóját.

Mint kifejtette: a megalázás olyan eset, ahol erőszakos magatartással, de nem bántalmazással az emberi méltóságában valaki megalázza hozzátartozóját. Ebben az esetben, ha a megalázott fél úgy érzi, hogy nem tűri tovább ezt a megaláztatást, feljelentést tehet.

A súlyos nélkülözéssel összefüggésben elmondta: ez olyan gazdasági visszaélés amikor, a közös vagyonból a létfenntartáshoz szükséges részt sem adja oda a másik fél.

Répássy Róbert hangsúlyozta: a megaláztatásánál és a gazdasági nélkülözésnél a sértettnek kell jelentkeznie és közölnie, hogy a vele történtek elérik a bűncselekmény szintjét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket