Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. December 12. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI | Photo: PHL@UPR Arecibo,ESA/Hubble,NASA

Hét lakható bolygó van galaxisunkban

Hét lakható bolygó van galaxisunkban

Hét lakható bolygó van galaxisunkban a témával foglalkozó kutatócsoport szerint.

A lakható bolygók katalógusában a projekt egy évvel ezelőtti indulásánál mindössze két égitest szerepelt, mostanra azonban a lista további öt planétával egészült ki - olvasható a The Daily Telegraph online kiadásában.
Mint Abel Mendez, a projekt vezetője kiemelte, a kutatócsoport arra számított, hogy egy év alatt egy, legfeljebb két új bolygó kerülhet be a katalógusba.
Jelenleg 900 exobolygó, azaz a Naprendszeren kívüli planéta létét igazolták és további 2500 jelölt vár "igazolásra". Lakható viszont alig-alig akad az égitestek között.
Abel Mendez csoportja egy-egy bolygó lakhatóságának eldöntésénél három szempontot vesz figyelembe: azt, hogy mennyire stabil a szülőcsillag által a planétára sugárzott hőenergia mennyisége, valamint az égitest tömegét és méretét. A változócsillagok körül keringő gázóriásokon kevésbé valószínű az élet, mint a stabil napok melegében "sütkérező" kisebb kőzetbolygók esetében.
A projekt céljait ismertetve Abel Mendez rámutatott, hogy elsősorban tudományos programról van szó, amely azonban a szélesebb publikum számára is fontos.
"Egyre-másra születnek a közlemények, amelyek új, lakható bolygók felfedezéséről tudósítanak, és ez zavarba ejti a laikusokat. Úgy gondoltuk, hogy hasznos lehet egy mindenki számára elérhető katalógus létrehozása" - magyarázta a szakember. Hozzátette: az online bolygóadatbázisban kutakodók száma havi átlagban tízezer és harmincezer között van.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal