Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Szeptember 18. 07:14, szerda | Belföld
Forrás: orientpress

Hiába a kutyachip, ha nincs rajta adat

Hiába a kutyachip, ha nincs rajta adat

Január elsejétől minden négy hónapnál idősebb kutyába kötelező állatorvos által azonosító mikrochipet tetetni, ami révén a kutya gazdája beazonosítható lehetne. Az Orpheus Állatvédő Egyesület állatmentő szakembereinek tapasztalata az, hogy bár nőtt a chip-es kutyák száma, gyakran találkoznak az utcáról megmentett ebek között olyannal, akinek a mikrochip azonosító számához nem tartozik a'petvetdata' rendszerben a tulajdonos kapcsán adat.

Januártól az azonosító chip nélküli kutyákat az állatorvosok nem látják el. Az ebek azonosítását elősegítő mikrochip néhány ezer forintos egyszeri költségét sokan meg szeretnék spórolni, így állatukon a kötelező veszettség elleni védőoltás beadatását, a féregtelenítést, az egyéb kezeléseket is elkerülik. Így az állatok védtelenekké válhatnak az emberre is veszélyes betegségekkel szemben. Akit rajtakapnak egy esetleges ebösszeíráskor a mulasztáson, akár 45 ezer forintos állatvédelmi bírságra is számíthat.

A chip nagyjából akkora, mint egy rizsszem, és a beültetése látszólag alig különbözik egy egyszerű védőoltás beadásától. A szerkezetet a nyak bal oldalán, a bőr alá helyezik. A transzpondert tartalmazó kapszula szövetbarát anyagból készül, ezért nincs káros hatással az állat szervezetére. A kötelező chip hatalmas előrelépés a kóbor kutyák problémájának megoldása terén - mondta el Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője -, hiszen a chip segítségével néhány perc alatt fellelhető a kutya gazdája, márha a kutyában lévő chip sorszámához naprakész adatokat is társítanak a 'petvetdata' rendszerben. A tulajdonos és a kutyához kapcsolható információkat rendszeresen frissíteni kell a rendszerben, melyet a gazda állatorvos segítségével tehet meg.

Az Orpheus szerint ugyanakkor hiába a kutyában a mikrochip azonosító, ha a rendszerbe a chip kódja mellé nincs rögzítve a gazda neve, telefonszáma, egyéb elérhetősége. Az állatvédő egyesület szerint ez sokszor az állatorvosokon is múlik, akik elmulasztják felvinni az adatokat a petvetdata nyilvántartásába.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk