Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. December 06. 10:52, péntek | PR

Hitel visszafizetés - minél gyorsabban, annál jobb

Hitel visszafizetés - minél gyorsabban, annál jobb

Vannak pro és kontra érvek a korábbi törlesztési formák mellett, és ezen a téren is mindenki addig nyújtózkodik, ameddig a takarója ér: komoly tőke kell a visszafizetéshez idő előtt.

Lássuk a tényeket, amiket talán még a bankunk sem mond el.

De mi is az a korábbi törlesztés, és milyen formái vannak?

Lehetőség van - mégha nem is kerül rá nagy hangsúly szerződéskötéskor - előtörlesztésre és végtörlesztésre.
Az előtörlesztés egyik típusánál egy nagyobb összeget fizetünk vissza, és a futamidőnk változatlan marad. Ha mondjuk egyben kifizetjük a tartozás negyedét, akkor ennyivel kevesebb lesz a törlesztőrészletünk innentől. Egy másik megoldás, hogy szerződésmódosítással kérjük a rövidebb futamidőt a korábbiakkal azonos havi részletekkel.
Tehát zsugoríthatjuk a havi elutalandó összeget, a szerződésben rögzített időszak idejére, vagy lecsökkenthetjük a törlesztés idejét is. Utóbbi melegen ajánlott, ha nem fix a hitelünk kamata.
2016 márciusáig a bankoknak évi kétszeres ingyenes előtörlesztést kellett biztosítaniuk minden lakáshitelhez. Ez később megszűnt, ám az előtörlesztési díj fizetése mellett is előnyös lehet a korábbi tartozás csökkentés.
Jó tudni, a hitelező félnek az az üzlet, ha minél tovább húzódik a törlesztés, ugyanis egyszerű matematika, hogy a gyorsabban lepörgetett visszafizetésnél kevesebb kamathoz jut a bank.
Mikor nem érdemes előtörleszteni? Előfordulhat, hogy olyan magas a díj, hogy nem érdemes kisebb összegekkel való betörlesztésért ezt kifizetni, főleg nem többször.

Végtörlesztés - a búcsú a hiteltől

Az igazi nagy lépés, amikor a teljes fennmaradó összeget kifizetjük, lényegében visszafizetjük a kölcsönt, és nem kell többet törlesztenünk.
A végtörlesztés valójában a banknak is jó, mert visszakapja a pénzét, nem veszik el a kölcsönként adott összeg. Másrészt viszont amit kamatként nyert volna például még további hét évig, attól elesik.
Épp ezért jó döntés az ügyfél szemszögéből a végtörlesztés, mert biztosan kevesebbet fizetünk vissza.
A pénzügyi szakemberek egyöntetűen javasolják, ha nagyobb összeghez jutunk - örökség, végkielégítés, lottóötös vagy bármi más legyen a forrása - az első dolgunk ne egy Las Vegasba szóló repülőjegy vásárlása legyen, hanem hiteleink kifizetése.

Nézzük meg alaposan az ajánlatot

Van, amikor mégse tehetjük meg, hogy elbúcsúzzunk a kölcsöntől. A legtöbb pénzintézetnél, ha az indulástól számított 3-6 éven belül teljes előtörlesztéssel élünk, vagy éppen a tőketartozás több, mint felét visszafizetjük, akkor vissza kell fizetnünk az akciós kedvezményeket, amelyek a hitel indulásakor megkaptunk.
Ha magasnak érezzük a havi törlesztőnket és nincs módunk a fenti lépésekre, akkor is kereshetünk jobb hitelt, és hitelkiváltással átválthatunk másik opcióra.
Egy biztos: nagyon fontos, hogy az apróbetűt is átböngésszük bankkölcsön felvétel esetén, mert lehet, hogy pár év elteltével sokat fog számítani, hogyan kezeli, milyen díjjal és szabályokkal szankcionálja az adott bank a végtörlesztést, vagy bármi más ‘részletkérdést’.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat