Városlista
2020. február 24, hétfő - Mátyás

Hírek

2019. December 06. 10:52, péntek | PR

Hitel visszafizetés - minél gyorsabban, annál jobb

Hitel visszafizetés - minél gyorsabban, annál jobb

Vannak pro és kontra érvek a korábbi törlesztési formák mellett, és ezen a téren is mindenki addig nyújtózkodik, ameddig a takarója ér: komoly tőke kell a visszafizetéshez idő előtt.

Lássuk a tényeket, amiket talán még a bankunk sem mond el.

De mi is az a korábbi törlesztés, és milyen formái vannak?

Lehetőség van - mégha nem is kerül rá nagy hangsúly szerződéskötéskor - előtörlesztésre és végtörlesztésre.
Az előtörlesztés egyik típusánál egy nagyobb összeget fizetünk vissza, és a futamidőnk változatlan marad. Ha mondjuk egyben kifizetjük a tartozás negyedét, akkor ennyivel kevesebb lesz a törlesztőrészletünk innentől. Egy másik megoldás, hogy szerződésmódosítással kérjük a rövidebb futamidőt a korábbiakkal azonos havi részletekkel.
Tehát zsugoríthatjuk a havi elutalandó összeget, a szerződésben rögzített időszak idejére, vagy lecsökkenthetjük a törlesztés idejét is. Utóbbi melegen ajánlott, ha nem fix a hitelünk kamata.
2016 márciusáig a bankoknak évi kétszeres ingyenes előtörlesztést kellett biztosítaniuk minden lakáshitelhez. Ez később megszűnt, ám az előtörlesztési díj fizetése mellett is előnyös lehet a korábbi tartozás csökkentés.
Jó tudni, a hitelező félnek az az üzlet, ha minél tovább húzódik a törlesztés, ugyanis egyszerű matematika, hogy a gyorsabban lepörgetett visszafizetésnél kevesebb kamathoz jut a bank.
Mikor nem érdemes előtörleszteni? Előfordulhat, hogy olyan magas a díj, hogy nem érdemes kisebb összegekkel való betörlesztésért ezt kifizetni, főleg nem többször.

Végtörlesztés - a búcsú a hiteltől

Az igazi nagy lépés, amikor a teljes fennmaradó összeget kifizetjük, lényegében visszafizetjük a kölcsönt, és nem kell többet törlesztenünk.
A végtörlesztés valójában a banknak is jó, mert visszakapja a pénzét, nem veszik el a kölcsönként adott összeg. Másrészt viszont amit kamatként nyert volna például még további hét évig, attól elesik.
Épp ezért jó döntés az ügyfél szemszögéből a végtörlesztés, mert biztosan kevesebbet fizetünk vissza.
A pénzügyi szakemberek egyöntetűen javasolják, ha nagyobb összeghez jutunk - örökség, végkielégítés, lottóötös vagy bármi más legyen a forrása - az első dolgunk ne egy Las Vegasba szóló repülőjegy vásárlása legyen, hanem hiteleink kifizetése.

Nézzük meg alaposan az ajánlatot

Van, amikor mégse tehetjük meg, hogy elbúcsúzzunk a kölcsöntől. A legtöbb pénzintézetnél, ha az indulástól számított 3-6 éven belül teljes előtörlesztéssel élünk, vagy éppen a tőketartozás több, mint felét visszafizetjük, akkor vissza kell fizetnünk az akciós kedvezményeket, amelyek a hitel indulásakor megkaptunk.
Ha magasnak érezzük a havi törlesztőnket és nincs módunk a fenti lépésekre, akkor is kereshetünk jobb hitelt, és hitelkiváltással átválthatunk másik opcióra.
Egy biztos: nagyon fontos, hogy az apróbetűt is átböngésszük bankkölcsön felvétel esetén, mert lehet, hogy pár év elteltével sokat fog számítani, hogyan kezeli, milyen díjjal és szabályokkal szankcionálja az adott bank a végtörlesztést, vagy bármi más ‘részletkérdést’.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 13. 11:59, csütörtök | PR

Új gasztroenterológiai szakrendelőt épített a Jánosik Kft.

Nyílt közbeszerzési eljáráson nyerte el a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház gasztroenterológiai szakrendelőinek építését a Jánosik és Társai Kft.

2019. December 20. 14:28, péntek | PR

Közkívánatra: 2020-ban tovább dübörög az Open Road Fest

Hazánk legnagyobb motoros és zenei fesztiválja az Open Road Fest 2020. június 10. és 14. között kerül megrendezésre Alsóörsön.

2019. December 12. 14:45, csütörtök | PR

2020-ban ismét Alsóörs ad otthont az Open Road Festnek

Hazánk legnagyobb motoros és zenei fesztiválja az Open Road Fest 2020. június 10. és 14. között kerül megrendezésre Alsóörsön a Pelso Campingben.

2019. December 06. 10:54, péntek | PR

Egy bikini kell és csobbanhatunk a hó mellett - Budapest téli fürdőélete

A fürdőzés egész évben vonzó tevékenység, de áztatni magunkat egy forró fürdőben mégis komor téli napokon esik a legjobban. Budapest majd tucatnyi termálfürdővel büszkélkedhet.