Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Július 20. 14:41, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

HIV: korai kezeléssel megóvható a partner egészsége

HIV: korai kezeléssel megóvható a partner egészsége

Kutatók újabb bizonyítékokat találtak arra nézve, hogy egy HIV-fertőzött esetében minél korábban kezdik meg a kezeléseket, annál nagyobb eséllyel kerülhető el az, hogy a partner is megfertőződjön a vírussal.

A tanulmányt 1763 olyan afrikai, amerikai és ázsiai pár részvételével végezték el, ahol az egyik fél HIV-fertőzött volt, a másik viszont egészséges. A vizsgálatok során kiderült, hogy ahol a beteg fél a diagnózis után rögtön elkezdte a terápiát, ott 96 százalékkal kisebb eséllyel fertőződött meg a pár egészséges tagja.

Hasonló kutatásokat más kutatócsoportok is végeztek a közelmúltban: ez a tanulmány azzal a tanulsággal zárult, hogy a HIV-gyógyszerek a fertőzés megelőzésében is hatékonyak lehetnek - vagyis szedésükkel jelentősen csökkenthető annak az esélye, hogy egy egészséges ember elkapja a betegséget.

A szakemberek szerint a jövőben kiemelten fontos lehet a betegek életkörülményeinek és magánéleti helyzetüknek a feltárása. A tartós párkapcsolatban élők ugyanis a korai terápiával párjuk egészségét is megóvhatják - írja a New England Journal of Medicine.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: tanulmány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.