Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Július 15. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hoffmann: továbbra is az egyetemek irányíthatják a gyakorlóiskolákat

Hoffmann: továbbra is az egyetemek irányíthatják a gyakorlóiskolákat

Nem változik a gyakorlóiskolák helyzete. A hosszú távon tervezett változás mindössze annyi, hogy a jövőben nem az egyetemektől - a felsőoktatási költségvetésből - finanszírozzák a szóban forgó intézmények pedagógusait, hanem a központi költségvetésből, a Klebensberg Intézményfenntartó Központon keresztül - nyilatkozta Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár a Magyar Nemzetnek.

Először az oktatási tárca elmúlt kétévi munkáját összefoglaló, múlt heti kormányülésre készített beszámolóját foglalta össze Hoffmann Rózsa a Magyar Nemzet riporterének:

'Arról tájékoztathattam a kormányt, hogy a félidőre vállalt feladatokat határidőre, jó színvonalon teljesíteni tudtuk. Elkészítettük az oktatási rendszer átalakítását megalapozó két törvényt, valamint a közoktatás tartalmi szabályozását rögzítő Nemzeti alaptantervet is. Mindez akár négy évre is elegendő munka lett volna. Jelenleg a köznevelési és felsőoktatási törvény bevezetéséhez szükséges jogszabályokon dolgozunk, több mint tíz rendelet előkészítése zajlik az államtitkárságon. Emellett nagy iramban folyik a tanfelügyelet kiépítése és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ létrehozása is. Ha a következő fél évben minden a terveink szerint halad, akkor az intézmények átvételéből a gyerekek és az oktatók szinte semmit sem fognak érezni. Az elmúlt időszak legnagyobb eredményének mégis azt tartom, hogy sok évtizedes adósságot kiegyenlítve elkészült a pedagógus-életpályamodell, és az ország nehéz helyzete ellenére a kormány előteremtette a bevezetéshez szükséges több tíz milliárd forintos összeget. Bár a jóhiszemű aggódók és a kevésbé jó szándékú ellendrukkerek sokszor szinte állításként fogalmazták meg, hogy nem lesz miből finanszírozni a modellt, lám, a költségvetési javaslatban ott van a pénz. Az iskolák világában óriási változás következik be 2013-tól, számunkra, akik az oktatásirányításba szinte valamennyien a katedráról érkeztünk, úgyszólván a csodával határos, hogy valóban felépülhet egy, a jelenleginél lényegesen jobb iskolarendszer, amelyben a pedagógusok anyagi és erkölcsi megbecsülése végre a helyére kerülhet. Néhány éven belül eljuthatunk oda, ahová a finnek, hogy a pedagógusképzésbe a bekerülésért a legkiválóbb fiatalok versengenek (ott egyes szakokon tízszeres a túljelentkezés). Távolról sem vagyok olyan kemény alkat, mint ahogyan némelyek beállítanak: bevallom, amikor bekerült a költségvetésbe a pedagógus-életpálya fedezete, örömömben megrendülten elsírtam magam.'

Az iskolák állami kézbe vételét követően a működtetés és finanszírozás az önkormányzatoknál marad. Az utóbbiak pénzügyi forrásairól érdeklődött a riporter.

'Garanciát kaptunk arra - válaszolta Hoffmann Rózsa -, hogy az önkormányzatok nem maradnak források nélkül: gazdálkodhatnak az iparűzési és más, saját adókból, a személyi jövedelemadó visszatérített részéből, és számos egyéb bevételük is lehet, például a turizmusból. A Nemzetgazdasági Minisztérium számításai szerint a háromezer főnél nagyobb lélekszámú települések a legtöbb esetben képesek iskolát működtetni, az ennél kisebb falvaknak, községeknek viszont már túlságosan nagy terhet jelent, így ők nem kötelesek működtetni (az óvodák kivételével) az intézményeket. Mindkét esetben lesz lehetőség eltérni a főszabálytól, hiszen előfordulhat, hogy egy nagyváros valami miatt mégsem tud megbirkózni a feladattal, vagy hogy egy kistelepülés ragaszkodik az iskolaműködtetéshez, és vállalja azt.'

A Magyar Nemzet értesülése szerint fideszes polgármesterek javaslatára öt- vagy hétezres létszámhatár is felvetődött. Hofmann válaszában elárulta: valóban voltak különböző módosító szándékok arra vonatkozóan, hogy mekkora lélekszámnál húzzák meg a határt, de a parlament július 12-én nem változtatott eredeti szándékaikon. A háromezres lélekszám meghatározása mögött megalapozott számítások állnak.

Hoffmannt a Magyar Nemzet újságírója ezután arról kérdezte, hogy megtarthatják-e a gyakorlóiskolák fenntartásának jogát a felsőoktatási intézmények. Az oktatási államtitkár azt válaszolta: 'Nem változott a felsőoktatási törvény vonatkozó bekezdése, amely szerint a pedagógusképzést folytató felsőoktatási intézmény köznevelési intézményt (gyakorló intézmény) tarthat fenn. A hosszú távon tervezett változás mindössze annyi, hogy a jövőben nem az egyetemektől - a felsőoktatási költségvetésből - finanszírozzák a szóban forgó intézmények pedagógusait, hanem a központi költségvetésből, a Klebensberg Intézményfenntartó Központon keresztül.' 'Az egyetemek, főiskolák szakmai irányítói szerepe megmarad' – jelentette ki Hoffmann Rózsa.

Az Alkotmánybíróság július elején formai okokra hivatkozva megsemmisítette a hallgatói szerződéseket érintő kormányrendeletet, majd a szabályozást törvényi szintre emelték. A hallgatók röghöz kötésével kapcsolatban az államtitkárnak feltették azt a kérdést is: elképzelhetőnek tartja-e, hogy a hallgatói szerződések tartalmán később mégis változtatni kelljen.

'Ha az ösztöndíjszerződés valamelyik elemét megsemmisítenék, meg fogjuk találni a jogilag is teljes mértékben elfogadható megoldást, de az alapelvből nem engedhetünk. Magyarország megújulásának szilárd erkölcsi alapokra kell támaszkodnia, és az ösztöndíjszerződések intézménye éppen ezt szolgálja' – mondta Hoffmann.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt