Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Április 01. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hollywood és a betyárbecsület – beszélgetés Oszter Sándorral

Hollywood és a betyárbecsület – beszélgetés Oszter Sándorral

A Kossuth-díjas színművész kezdeti sikereit már a főiskolai évek alatt elérte, rektori engedéllyel forgatta a később betiltott Agitátor, a nemzetközi díjat kiérdemlő Kitörés, és a halhatatlan hírnevet hozó Rózsa Sándor című filmeket. Oszter Sándor a Rádió Orient műsorában tekintett vissza gyermekkorára, karrierjére, az átvett és az eltitkolt nemzetközi díjakra. Jövővel kapcsolatban elmondta, jelenleg is forgat az ÁVH titkos történetéről, és terveznek egy filmet a magyar őshazáról.

„Légy erdész, taposd a mező virágait és lélegezz együtt a természettel” – mondta a hatéves Oszter Sándornak nagyanyja. A fiút azonban ösztönösen a versek világa vonzotta. A gimnáziumi évek alatt gyorsan bekerült az irodalmi színpadra, sorra járta a vidéki városokat, és nyerte a versmondó versenyeket. Súlyos gyerekkori betegségét is hamar legyőzte, a paralízises fájdalmakat követő évben hatalmas akaratereje révén már a szertorna csoportban edzett.

A gimnázium második osztályában a költészet napján Illyés Gyula Bartók című versét szavalta. Az eseményen részt vett a költő is, aki a fellépés után odament az akkor még fiatal Oszterhez, és javasolta neki, hogy jelentkezzen a Színművészeti Főiskolára. A fiú azonban az érettségi után a történelmet választotta. „Származásom miatt nem tanulhattam volna tovább, X-es gyerek voltam, azonban az országos tanulmányi versenyen elért kiemelkedő helyezésem miatt felvételi nélkül mehettem volna a bölcsészkarra, és ez teremtette meg a lehetőséget, hogy jelentkezzek a színművészetire is” – Oszter hozzátette, Várkonyi Zoltántól diplomájával együtt Illyés korábbi levelét is megkapta: a költő beajánlotta a rektornak a tehetségesen szavaló fiút.

Az elképzelt történész és festői pálya helyett csöppentem a színházi környezetbe – emelte ki a Rádió Orient vendége. A színművész kezdeti sikereit már a főiskolai évek alatt elérte, rektori engedéllyel forgatta a később betiltott Agitátor, a Bacsó Péter-féle Kitörés, és a Rózsa Sándor című filmeket. „Nem akartam színházba menni, mondtam is Ádám Ottó tanáromnak, hogy az alabárd mögül nem látnám, mi történik” – a korai filmszerepek közül a Kitörés című művet az 1970-es évek elején a sanremói nemzetközi filmfesztiválon is díjazták. A fiatal munkásgyerek kudarcait, majd a számítástechnika végső felfedezését bemutató alkotással Oszter a legjobb alakítás díját érdemelte ki. A színművészt a pártvezetés nem informálta a díjátadóról és a nemzetközi hírnévről – csak utólag itthon kapta meg a kitüntetést. „Nem is tudtam róla, hogy a külföldi újságok címlapján van a nevem. Egy magyar újság cikkéből tudtam meg a hírt, a díjat itthon át is vehettem, azonban a pénzjutalmat a Magyar Filmgyárnak utalta a magyar rendszer.”

A következő nemzetközi elismerés San Sebastianban érte, amikor a Meztelen vagy című filmben nyújtott alakításáért tüntették ki. A színész ez alkalommal kapott egy hollywoodi ajánlatot. „Mr. Hawk, Hollywood akkori ura vacsorát adott a tiszteletemre és egy hároméves szerződést ajánlott fel nekem. Végiggondoltam a lehetőséget, és nemet mondtam, először Magyarországon akartam karriert csinálni. Ösztönösen éreztem, hogyha kimennék, nem jönnék később haza. Így azt mondtam Mr. Hawk-nak, hogy hívjon fel pár év múlva. A hollywoodi fejes nagyon megsértődött, azóta sem keresett.”

A színész Rózsa Sándor alakjának megformálásával máig élő hírnevet szerzett. A 2013-as évben volt a betyár születésének 200. évfordulója, a film 40 év után még most is él. A Rádió Orient vendége kiemelte, sokáig küzdött a beskatulyázás ellen, többet nem is vállalt betyárszerepeket. Illyés Gyula ezzel kapcsolatban Oszter nagymamájának elmondta, a világ összes színésze egy ilyen lehetőségre, egy legendává váló szerepre vágyik. „Én akkor ezt még nem értettem, nem örültem, hogy a nevem egybeforrt Rózsa Sándoréval” – a színművész hozzátette, Illyés Gyula sokszor felbukkant életében: a győri szavalóverseny után a művész sok darabját játszotta. „Sohasem mondtam neki, hogy én voltam az a fiú, akivel a győri költészet napján találkozott. Elhalványulnak az emlékek, a sebes világ elveszi az embertől azt a kellemes tudatot, hogy nem olyan gyorsan halunk meg.”

Oszter Sándor szeret egyszerre több dologgal foglalkozni, a vidéki szerepek, a kertészkedés mellett jelenleg egy ÁVH-ról szóló filmet forgat. „Az 1945-56 közötti időszakban máig sok fehér folt maradt. Ez a film ezt dolgozza fel, egy orvos szerepén keresztül kíséri végig ezt a szörnyű időt” – a vendég elmondta, a helyszínek és a kellékek nagy része már elkészült, azonban további forrásokra lenne szükség. A Kossuth-díjas színész emellett egy orosz-magyar koprodukció tervében is részt vesz, amely a magyar őshazát és a vándorlások korszakát kísérné végig.

„Számos filmtervem van, és sokan terveznek is velem. Emellett egy olyan darabon dolgozom, amely a szó fontosságát hangsúlyozza. Fontos, hogy ne csak racionális dolgokat rakjunk össze. A szó mágikus valami, amely akár saját létünket is megváltoztathatja” – hangsúlyozta a színész.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során