Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2012. Február 19. 14:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Csabai Mérleg

Húszéves a Békéscsaba Városi Nyugdíjas Egyesület

Húszéves a Békéscsaba Városi Nyugdíjas Egyesület

A fennállásának huszadik évfordulóját ünneplő Békéscsabai Városi Nyugdíjas Egyesület Dózsa György úti székházában szinte minden nap vannak programok.

Számos saját kezdeményezésük mellett ők adnak otthont a megyei nyugdíjas szövetség és a Békéscsaba vonzáskörzetébe tartozó több mint harminc nyugdíjasklub nagyobb rendezvényeinek is. Az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás európai éve kapcsán indult sorozatunkban most a város legnépesebb nyugdíjas egyesületét mutatjuk be.


Az egyesület elnöke hosszú éveken keresztül a 2009-ben elhunyt Szilvásy Ferenc volt, akinek a nevéhez fűződik többek közt a Dózsa György úti székház öt évvel ezelőtt történt felújítása. 2009 decemberétől a korábbi alelnök, Vágvölgyi Gábor lépett a helyébe megtartva és kibővítve a szolgáltatásokat, programokat. A vezetőség további tagjai: Obsuszt András alelnök, Kaposi Lászlóné, Dévai Jánosné, Gerebenics Istvánné, Csávás Sándor és Székely József, de fontos szerepet tölt be Nánási Mátyás gondnok is.


– Március 2-án lesz húsz éve, hogy nyolcvanhét taggal megalakult az egyesület, az alapítók közül ötvenheten ma is aktívak, és taglétszámunk mára megközelíti a háromszáz főt. Az egyesületen belül négy klub működik, a sport- és szabadidőklub, az életmód klub, a kulturális és az indián nyár klub. Nálunk minden hétköznap van valamilyen program, például minden hónapmásodik hétfőjén az irodalombarátok köre gyűlik össze, keddenként életmódklub, és gyógytorna, csütörtökön az egészséges életmóddal kapcsolatos foglalkozások zajlanak, pénteken pedig a pávakörösök jönnek össze, de a sport- és szabadidőklub szinte minden délután „dolgozik”. Segítünk tagjainknak jogi kérdésekben, a méltányossági nyugdíjkérelmek előkészítésében is – mondja Vágvölgyi Gábor.


A Dózsa György úti székház az egyesület tulajdonában van, ami az elnök szerint jó is meg nem is. Jó abból a szempontból, hogy minden nap lehetnek programjaik, viszont nehéz amiatt, mert a fenntartás és működtetés költségei az egyesületet terhelik. Délelőttönként próbálják tanfolyamokra bérbe adni az épületet, de tapasztalataik szerint erre kevesebb az igény, mint korábban. Beszédes adat, hogy míg három éve 1,4 milliót nyertek működési költségekre, tavaly már csak 400 ezer forintot, miközben a közüzemi díjak nőttek. A tagdíj évente fejenként 2000 forint, ezt két éve nem emelték. Ennek ellenére programkínálatuk továbbra is igen gazdag.


– Rendszeresen megemlékezünk a jeles napokról – folytatja az egyesület elnöke – a legnépszerűbb „össznépi” programjaink az ünnepek, például a nőnap, a majális, az anyák napja, augusztus huszadika, a Mikulás, a karácsony vagy a szilveszter, de szeretik a nyugdíjasaink a sportnapokat is. Neveznek tagjaink a Szép hazánk Magyarország vetélkedőre, a szenior táncversenyre, vannak nálunk kiállítások, és a költészet napi versmondó verseny is mindig színvonalas.


A Dózsa György úti székházban tehát mindig van élet, ahogy Vágvölgyi Gábor fogalmaz: minden nap van valami, amiért érdemes bejönni, itt elfeledkezhetnek az emberek a fájdalmaikról, bánataikról, beszélgetnek, törődnek egymással vagy egyszerűen csak jól érzik magukat.

Mikóczy Erika

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 15:45, hétfő | Belföld

Többnemzeti hadgyakorlatot tartanak Pápán

A gyorsaságot és a bevethetőséget demonstrálja a Pápa Bázisrepülőtéren tartott Swift Response 2024 többnemzeti hadgyakorlat

2024. Május 13. 15:43, hétfő | Belföld

Pénzbüntetésre ítélték Czeglédy Csabát az ördög ügyvédje-perben

Hatszázezer forintos pénzbüntetéssel sújtotta Czeglédy Csaba ügyvédet, szombathelyi önkormányzati képviselőt az úgynevezett ördög ügyvédje-perben.

2024. Május 13. 15:41, hétfő | Életmód

Bizonyos elektromos rollerekre is biztosítást kell kötni hamarosan

Bővül azoknak a járműveknek a köre július 16-tól, amelyekre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni - hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) hétfői közleményében.

2024. Május 13. 15:40, hétfő | Belföld

Gyopáros Alpár: pályázni lehet falusi utcák, járdák, hidak, kerékpárutak felújítására

Önkormányzati tulajdonban lévő utcák, járdák, hidak és kerékpárutak felújítására pályázhatnak az ötezer lakosúnál kisebb települések a Magyar falu programban