Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2012. Július 31. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Idén keresetből kevesebbre futja

Idén keresetből kevesebbre futja

2012 első öt hónapjában az előző év azonos időszakához képest összességében 3,7 százalékkal csökkent a reálkereset a nemzetgazdaságban, a létszám csökkenése miatt a reálkereset-tömeg (vásárlóerő) pedig 4,4 százalékkal esett vissza. Közfoglalkoztatottak nélkül számítva 2,3, illetve 4 százalékos csökkenés ment végbe - közölte a GKI Gazdaságkutató.

A legnagyobb visszaesés a költségvetési szektorban következett be a kompenzációs rendszer fenntartása ellenére (ez azt célozta, hogy 2012-ben senkinek se csökkenjen a havi nettó jövedelme), a reálkeresetek ebben a körben - közfoglalkoztatottak nélkül számítva - 4,4 százalékkal, míg a reálkereset-tömeg 6,8 százalékkal csökkent. A versenyszférában annak ellenére, hogy a cégek többsége arra törekedett, hogy az alapbérekben igyekezzen kompenzálni munkavállalóinál az adójóváírás megszüntetése és a járulékemelés okozta negatív hatásokat, a reálkereset 1,6 százalékkal, a reálkereset-tömeg 3,2 százalékkal csökkent a január-május időszakban.

Az eltartottak után járó adókedvezmény 2011-ről 2012-re nem változott, igaz, az adójóváírás megszüntetése miatt az igénybe vett összeg kismértékben növekedett. A gyermekes munkavállalóknál gyermekszámtól függően 2,2-3,4 százalék közötti reálkereset csökkenés következett be az első negyedévben, míg a gyermektelenek (illetve 18 év feletti gyermekkel rendelkezők) az átlagnál is rosszabbul jártak. 15 hónap összevetésében a gyermektelen munkavállalók egyértelműen vesztesek, s lassan az 1 gyermekesek is a vesztesek közé kerülnek.

A létszámadatok arról tanúskodnak, hogy a cégek jelentős része csak létszámcsökkentéssel, illetve a részmunkaidős foglalkoztatás arányának növelésével volt képes az előírt béremelésre. Az év első öt hónapjában éves összehasonlításban 29,5 ezer fővel csökkent a versenyszféra alkalmazotti létszáma. A szektor teljes munkaidőben foglalkoztatottainak száma 41,2 ezer fővel esett vissza, ezzel párhuzamosan a részmunkaidősöké kb. 11 ezerrel nőtt. Közfoglalkoztatottak nélkül a költségvetési szektorban is karcsúsítás ment végbe, 16,4 ezer fővel csökkent az állomány. A non-profit szektor kismértékű létszámbővülésével együtt is 44,7 ezerrel dolgoztak kevesebben a nemzetgazdaságban az év első öt hónapjában, mint tavaly ugyanekkor.

Mindezek miatt fordult a Kormány érdeklődése a munkahelyteremtésről a munkahelyek megtartása felé (Munkahelyvédelmi Akcióterv). Ugyanakkor további problémát jelent az, hogy az idei bérkompenzáció költségeinek jelentős részét a vállalkozások 2012-ben elszámolhatták, míg 2013-ben már csak ennek a fele lesz elszámolható. Így a TB járulék mérséklése és a kisvállalati adó leginkább arra lesz elegendő, hogy a jövőre vonatkozó tehernövekedést mérsékelje a vállalkozásoknál. (Ugyanakkor a közszférában 2013 szeptemberétől jelentős létszám csökkentés várható az átalakuló szakképzés és az általános iskolai felső tagozatokra vonatkozó új szabályok miatt.)

Május végéig 4,4%-kal romlott a keresetek vásárlóereje (2006 óta már közel 10%-kal), és nem látszik olyan intézkedéstervezet, amely e hatást képes volna enyhíteni. Látható, hogy a vásárlóerő csökkenése már a kivételezettnek gondolt 3 és többgyermekeseket is elérte.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.

2024. Május 17. 18:41, péntek | Belföld

GVH: számos ponton módosít a Viber hatósági eljárás miatt

Számos ponton módosít a Viber internetalapú üzenetküldő szolgáltatás a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának köszönhetően - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel

2024. Május 17. 14:40, péntek | Belföld

KSH: a benzin 12, a dízel 1 forinttal olcsóbb a szomszédos országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 609 forint volt, ami megegyezik a régiós átlagértékkel. A szomszédos országokban az átlagár 621 forint volt.