Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2011. Október 19. 14:00, szerda | Helyi
Forrás: Csabai Mérleg

Időtálló megoldások garantálják a kivitelezés minőségét

Időtálló megoldások garantálják a kivitelezés minőségét

Lakossági fórumok a szennyvízberuházásról.

A csabai médiumok, a projekthonlap, valamint az uniós ügyfélszolgálat rendszeres tájékoztatása mellett idén ősztől lakossági fórumsorozat keretében is lehetőség nyílik a békéscsabaiak számára a szennyvízberuházás részleteinek, aktualitásainak megismerésére.

Elsőként szeptember 27. és október 5. között került sor lakossági fórumokra öt helyszínen: Jaminában, Fényesen, Mezőmegyeren, továbbá az Arany János Kollégiumban és a Savio Szent Domonkos Iskolában. A rendezvényeken a beruházás vezetői összefoglalták a projekt legfontosabb tudnivalóit, majd a lakosok felmerülő konkrét kérdéseire, észrevételeire válaszoltak. Ahogy a szervezők arra számítottak, a kérdések elsősorban a lakossági rákötésekre, a kivitelezéssel kapcsolatos részletekre vonatkoztak.

A csatornázási munkálatok során a lakosság részéről jelentkező problémák, felmerülő nehézségek kapcsán a kivitelező kifejtette: köszönettel fogadnak minden észrevételt, amelyeket eddig és a jövőben is minden esetben kivizsgálnak, és ahol arra szükség van, akár a nem megfelelő munkát végző alvállalkozóval is szerződést bontanak.

Szó esett a csabai csatornaépítés során használt kőagyag vezetékekről is, amelyek a jelenlegi legkorszerűbb és legidőtállóbb megoldást jelentik Békéscsaba alacsony fekvése és a területre jellemző magas talajvízszint miatt.

A sokakat érintő úthelyreállítások menetéről szólva elhangzott: az Európai Unióval kötött szerződés szerint az utakon sávos helyreállítás történik, ami azt jelenti, hogy fő szabályként az érintett útszakaszokat az útburkolat legfelső szintjéig nem teljes szélességében, hanem a csatornafektetéshez szükséges munkaárok, vagyis a felbontás szélességében állítják helyre. A helyreállítás során az érintett forgalmi sáv kap új burkolatot, a 4 méternél keskenyebb utakat pedig teljes szélességben aszfaltozzák.

Az aszfaltburkolattal nem rendelkező utak kohósalakos borítást kapnak. A fórumokon kiemelték, hogy mivel az újonnan helyreállított burkolatok újak, minőségük és élettartamuk mindenképpen jobb lesz, mint a felbontás előtt sok utcában jellemző elöregedett útfelszín.

A lakossági rákötések pontos menete, folyamata kapcsán a Békés Megyei Vízművek képviselője felhívta a lakosok figyelmét a házi szennyvízhálózat kiépítése során a műszaki előírások pontos betartására.

Többen a lakossági hozzájárulásokról, a házi hálózat kiépítésének költségéről érdeklődtek, a Békéscsabai Viziközmű Társulat képviselője válaszában kiemelte: lehetőség van a belső munkák elvégeztetéséhez is kedvező hitelfelvételére, melyről bővebb felvilágosításért a lakosok a Társulat ügyfélszolgálatához fordulhatnak.

A lakossági fórumsorozat ezzel nem ért véget, a csabai lakosok a későbbiekben további rendezvényekre is kapnak majd meghívást a szennyvízberuházás Program Végrehajtó Egységétől, melyekre szeretettel várják az érdeklődőket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 08:16, kedd | Belföld

Újabb két Airbus H225M helikopterrel bővült a Magyar Honvédség flottája

Két újabb H225M típusú helikopter érkezett a Magyar Honvédséghez az Airbus Helicopters franciaországi gyártóközpontjából

2024. Május 14. 08:14, kedd | Külföld

Eurobarométer: a fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a közelgő európai parlamenti választásokon

Az európai fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a június 6. és 9. közötti európai parlamenti választásokon, a megkérdezett fiatalok 38 százalékának véleménye szerint a szavazás a leghatékonyabb módszer a véleménynyilvánításra

2024. Május 14. 08:13, kedd | Belföld

Köznevelési főosztályvezető: 579 ezer notebookot kapnak a diákok és pedagógusok jövő decemberig

Jövő decemberig összesen 524 ezer személyes használatú, oktatási célt szolgáló notebook kerül a diákokhoz és 55 ezer a pedagógusokhoz - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési stratégiai főosztályvezetője Kecskeméten hétfőn

2024. Május 14. 06:00, kedd | Bulvár

Az önkéntes véradás fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Posta új bélyege

Az önkéntes véradás fontosságára szeretné felhívni a figyelmet a Magyar Posta egy új, alkalmi bélyeg kibocsátásával