Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. Május 21. 22:58, kedd | PR

Ilyen a tökéletes telek

Ilyen a tökéletes telek

A tökéletes telek kiválasztása legyen szó bár jövendőbeli otthonunkról, egy tanyáról, vagy egy építési telekről, legalább annyira időigényes és nagy körültekintést igénylő feladat, mint a kész ingatlan vásárlása.

A telek lokációja, fekvése, tájolása

Ugyanúgy, mintha kész házat vásárolnánk, rengeteg kritériumnak kell megfelelni, számos tényezőt érdemes számításba venni. Az első és legfontosabb, amit a hirdetések böngészése előtt el kell döntenünk, az az, hogy hol szeretnénk telket vásárolni. Vidéken, vagy esetleg a város egy külvárosi részén? Városon, városrészen belül is érdemes átgondolni a telek elhelyezkedését: közlekedéssel is könnyen megközelíthető ingatlant szeretnénk, vagy fontosabb például egy örök panorámás
kilátás a környező hegyekre?

Gondoljuk át a telek formáját, fekvését, tájolását; a napsütötte teraszt, vagy a szélvédett verandát preferáljuk? Érdemes sétát tenni a környéken; ismerkedni a potenciális szomszédokkal, informálódni az esetleges közelben levő gyárakról, üzemekről, arról, hogy okoznak-e bármilyen panaszt az ottélők mindennapi életében.
Evidens kritériumnak tűnhet, ám mégis okozhat csalódást, ha nem megfelelően választunk sík vagy lejtős telket. Bár a lejtős telekre költségesebb építkezni, ideális választás abban az esetben, ha panorámás teraszt szeretnénk, vagy például, ha szuterén, garázs kialakítását tervezzük. A diszkrét megoldások kedvelőinek szintén jó választás lehet, könnyedén megoldható ugyanis, hogy az utcafrontról mindössze egy bejárati ajtó, vagy garázsbejárat legyen látható, míg maga a kert, a teraszunk és a ház élettere az utcán haladó számára teljesen láthatatlan.


A telek tulajdonságai

Ha megtaláltuk álmaink telkét, fontos, hogy meggyőződjünk róla, hogy valóban az eladó birtokában van-e a telek. Érdemes jogász segítségével körültekintően átnézni a telek földhivatalnál lekérhető dokumentumait, a tulajdoni lapot, és mindenképpen ellenőrizzük annak per- és tehermentességét is.
Az eladó telek vásárlása előtt fontos szem előtt tartani a telek övezeti besorolását, hogy valóban lehet-e rá ingatlant építeni, és azt sem árt tisztázni, hogy a telek mekkora része építhető be. Ellenőrizzük, hogy milyen közművek találhatóak a telken, és hogy a kerítések valóban a telekhatáron helyezkednek-e el - bizony kellemetlen helyzetet idézhet elő, ha az újdonsült szomszéd az alapok lefektetése után rukkol elő egy ilyen lényeges információval.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat