Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. November 27. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Immunterápia agydaganat ellen?

Immunterápia agydaganat ellen?

A glioblastoma az egyik legsúlyosabb agydaganat: a műtét, a sugárzás és a kemoterápia ellenére a betegség a legtöbb esetben halálos kimenetelű. Ugyanakkor állatkísérletek azt mutatják, hogy a korai stádiumban még viszonylag könnyen és jó eséllyel kezelhető - írja a Post.

Az agydaganatok kezelése különösen azért jelent nagy kihívást, mert a szabályozó T-sejtek olyan mennyiségben gyűlnek fel a daganatban, hogy elnyomják az immunrendszer ellentámadását.

Egy új stratégia és egy új gyógyszer több lépésben való használata azonban ígéretesnek tűnik Burkhard Becher, a Zürick Egyetem professzora szerint. Az eljárás során arra ösztönzik az immunrendszert, hogy még az előrehaladott állapotban lévő tumorsejteket is megölje. Ehhez az Interleukin-12 nevű anyagot használták úgy, hogy azt a tumorsejtek termelődésekor az immunsejteket úgy stimulálja, hogy azok megtámadják és elpusztítsák a daganatot.

A kísérleti vizsgálat során, miután a korai stádiumban szenvedőknél már sikereket értek el, a kutatók megvárták, amíg az állatokban a tumor nagysága már olyan méreteket ölt, amikor a kezeletlen állatoknak már csak kevesebb mint három hetük lett volna hátra az életükből.

Tehát akkor kezdték el a kezelést, amikor már túl késő volt. Ekkor az agyi tumorba bio gyógyszeripari Interleukin-12-t fecskendeztek: bár ez kiváltott némi immunválaszt, de csupán az állatok egynegyedénél.

Sikeresebb volt viszont a kutatás, amikor a módszert bőrrákon tesztelték. Ekkor az Interleukin-12-t egy új gyógyszer intravénás verziójával kombinálták. Ez esetben a vizsgált állatok 80 százalékánál működött a beavatkozás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár