Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2014. Október 07. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Itt az Eurázsiai Gazdasági Unió

Itt az Eurázsiai Gazdasági Unió

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken aláírta az Eurázsiai Gazdasági Unió (EGU) létrehozásáról szóló törvényt. Minszkben október 7-én kerül sor hasonló aktusra. Az unió 2015. január 1-jétől működik, tagjai fokozatosan egységes gazdasági térré válnak. Az alapítók várják az csatlakozókat.

A jövő év elejétől működik az Eurázsiai Gazdasági Unió (EGU), amelynek alapító okiratát pénteken látta el kézjegyével Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Az unión belül szabadon áramolhatnak majd a fogyasztási cikkek, a szolgáltatások, a pénzpiaci termékek és a munkaerő is, miután az EGU alapja az a vámunió, amelyet Oroszország, Kazahsztán és Fehéroroszország hozott létre. A gazdasági unió lényegében a vámunió elmélyítése, kiterjesztése lesz. Tagjai közös politikát dolgoznak majd ki például az energiaszektorban, a szállításban, az iparban és a mezőgazdaságban, számol be az ITAR-TASZSZ.

Az EGU tagjai technikailag fokozatosan eggyé, egységes gazdasági térré válnak. Azonos lesz a külkereskedelmi politikájuk, és a külpiaci hatásoktól is egységes módon védik meg a gazdaságukat. Tagországai közösen dolgozzák ki a makrogazdasági és a devizapolitikájukat, pénzpiacaik szabályozását, az energia- és a szállítási szegmensbe való beavatkozás módjait, együtt fejlesztik szénhidrogén-szektoraikat, gyógyszeriparukat és orvosi műszergyártásukat.

A megállapodás kiterjed a szellemi javak kezelésére, az állami beszerzésekre, az ipar, a mezőgazdaság és a munkaerő áramlásának irányítására, és az EGU-n belüli információáramlásra. Az unió hivatalos munkanyelve az orosz lesz. Az EGU központja Moszkvában fog működni, gazdasági bírósága Minszkben, pénzügyi szabályozását pedig Almatiból irányítják.

Az EGU-hoz bármely állam csatlakozhat, amely egyet ért a céljaival és működésének feltételeivel, illetve a csatlakozásához hozzájárulnak a már meglévő tagállamok. Kedden az örmény kormány is jóváhagyta az országnak az EGU-hoz való csatlakozásáról szóló törvény tervezetét, és Kirgizisztán is csatlakozni kíván a társuláshoz. Tíz év alatt kell egységesíteni a tagországok jogrendszerét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma