Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Február 09. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Itt az új jogosítvány - minden uniós országban egységessé válik a vezetői engedély

Itt az új jogosítvány - minden uniós országban egységessé válik a vezetői engedély

Egységessé válik a vezetői engedélyek külalakja az Európai Unióban, s a szabályoknak megfelelően már Magyarországon is új típusú jogosítványokat bocsátanak ki az okmányirodák azoknak, akik január 19. után igényelték az iratot – jelentette be Schváb Zoltán, közlekedésért felelős helyettes államtitkár sajtótájékoztatón - írja a Magyar Nemzet.

A helyettes államtitkár a változásokról elmondta, hogy emelkednek a vezetői engedélyek bizonyos kategóriáinak korhatárai, például a C típusú igazolvány megszerzéséhez az eddigi 18 helyett 21 éves kor szükséges. A D és az A kategóriákra 21 helyett 24 éves kortól szerezhető jogosítvány. A szabályozás számos új típussal bővül, például a négykerekű (quad) és az elektromos meghajtású motorokéval. Ritkábban, az eddigi három helyett ötévenként kell egészségi vizsgálaton részt venniük a 45 és 60 év közötti autósoknak. A 60 év felettiek viszont már kétévente kötelesek megjelenni az egészségi vizsgálaton.

Vetési Iván, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának elnöke elmondta, hogy a vezetői engedélyt kialakítása alkalmassá teszi csip befogadására is, az okmány hamisítása elleni védelmet pedig az új biztonsági elemek megjelenése szavatolja. Az újságírók előtt bemutatott igazolvány előoldalán három hullámvonal található dombornyomott „Magyarország” és „Vezetői engedély” feliratokkal, az irat jobb alsó sarkában pedig egy ovális, lézergravírozott elem a kibocsátás dátumát és a „HUN” felirat forgatásra váltakozó képét mutatja. Vetési Iván hozzátette: az érvényes vezetői engedélyeket nem kell lecserélni, azok a lejártukig használhatók. A jogosítványok kiállításának, pótlásának díja is változatlan marad, és gyártási költségeik sem emelkednek, ezért a változtatás az államnak nem kerül többe.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.