Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. December 23. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Itt az új kerettanterv-rendelet - három hónapjuk van az iskoláknak

Itt az új kerettanterv-rendelet - három hónapjuk van az iskoláknak

Megjelent az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) rendelete a kerettantervek kiadásának és jóváhagyásának rendjéről. Az iskoláknak részben e rendelet alapján kell felülvizsgálniuk pedagógiai programjaikat és helyi tanterveiket a meghosszabbított, március 31-én lejáró határidőig - értesült a hvg.hu.

Közzétették a Magyar Közlönyben az Emmi kerettantervek kiadásáról és jóváhagyásáról szóló rendeletét, amelyet régóta vártak az oktatási intézmények. Részben ennek alapján kell ugyanis felülvizsgálniuk helyi tanterveiket március 31-ig. Az eredeti tervek szerint 2013. január 1-je lett volna a határidő, de ezt korábban meghosszabbították.

A rendelet mellékleteiben megjelent kerettantervekben meghatározták a nemzeti alaptantervben megfogalmazott pedagógia elveket, nevelési célokat és fejlesztési feladatokat. A miniszter által kiadott kerettantervek iskolatípusok szerint tagolódnak: alsó tagozat, felső tagozat, négy-, hat- és nyolc évfolyamos gimnázium, szakközépiskola, szakiskola.

A rendelet ugyancsak meghatározza a kerettantervek iskolai alkalmazására vonatkozó szabályokat, definiálja azok feladatát és felépítését, illetve megszabja a kerettantervek benyújtásának és jóváhagyásának feltételeit is.

E szerint az emberi erőforrás miniszter a jóváhagyásra benyújtott kerettanterveket öt napon belül megküldi az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetnek (OFI), amely szakvéleményt készít majd azokról. Az OFI-nak 50 napja lesz a szakvélemény elkészítésére és visszaküldésére, a miniszter pedig ezután öt napon belül dönt a jóváhagyásról.

A jogszabályok szerint az iskoláknak 2013. március 31-ig van lehetőségük pedagógiai programjaik és helyi tanterveik felülvizsgálatára annak érdekében, hogy a nevelési-oktatási feladataik ellátása a 2011-es köznevelési törvény rendelkezéseivel, illetve a kerettantervi rendelet előírásaival összhangban valósulhasson meg - írta honlapján az OFI, amely további segítséget is nyújt az iskoláknak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;