Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2012. Július 31. 16:00, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Ivóvíz-arzénmentesítési program Medgyesegyházán és Újkígyóson

Ivóvíz-arzénmentesítési program Medgyesegyházán és Újkígyóson

Ivóvízminőség-javító program indul Medgyesegyházán és Újkígyóson a víz arzéntartalmának csökkentésére, hétszáz millió forintból – mondta el Ruck Márton (Fidesz) Medgyesegyháza polgármestere az MTI-nek hétfőn.

A két település közös pályázattal a beruházási költségek 85 százalékára vissza nem térítendő forrást nyert a Környezet és Energia Operatív Program keretéből.


Ruck Márton tájékoztatása szerint Medgyesegyháza és Újkígyós önkormányzata a beruházási költségek fennmaradó 15 százalékát a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium infrastruktúra beruházásokhoz igényelhető önerő alapból fedezi, így a beruházás 100 százalékos támogatás mellett valósul meg.


A közbeszerzési eljárás folyamatban van, a munkálatok az eljárás lezárását követően indulnak - tette hozzá a polgármester.


A két településen az ivóvíz arzéntartalma átlagosan 18-23 mikrogramm között alakul literenként, az EU-előírások maximum 10 mikrogramm mennyiséget engedélyeznek. Magyarországnak 2014. december 31-ig kell teljesítenie az elvárt paramétereket az ivóvizek minőségében. Az Alföldön és főleg a dél-békési településeken az arzéntartalom jelent gondot – magyarázta Ruck Márton.


A beruházás keretében a két településen új, alacsony arzéntartalmú vizet adó kutak létesülnek, és a jelenlegi kutakat is felújítják. A vízkitermelő bázison az ivóvíz korszerű szűrési folyamat után kerül a vezetékekbe. A két település a beruházási költség húsz százalékát a nyomó- és elvezető csövek korszerűsítésére fordítja – ismertette Medgyesegyháza polgármestere.


brg guz bdó

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 14:08, szerda | Belföld

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint -

2024. Május 15. 09:45, szerda | PR

K&H: a karbonlábnyom csökkentése üzletileg is megéri

a legfrissebb CDP-jelentés szerint csak minden ötödik európai cég aktív a zöld átállás terén

2024. Május 15. 09:21, szerda | Belföld

Jelentősen csökkent az építőipar termelése is

2024 márciusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 6,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).