Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. Július 25. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Új módszerekkel a mellrák ellen!

Új módszerekkel a mellrák ellen!

A rákos sejtek megakadályozzák az immunrendszer erős válaszát, ezért könnyen terjednek át a szervezet más részeire, így a csontokba - számoltak be legújabb megállapításukról ausztrál szakemberek. A kutatók most ezt az immunválaszt szeretnék visszaállítani a mellrák legyőzése érdekében - írja a Fox News.

Jelenleg egy olyan módszer kidolgozásán fáradoznak a szakemberek, amely visszafordítja ezt a folyamatot, és visszaállítja az immunrendszer válaszát. Azonban ez a kísérleti fázis még néhány évig eltarthat, így a kezelési mód alkalmazása is várat még magára.

'Már rájöttünk, hogy a mell rákos sejtjei ki tudják kapcsolni az immunrendszer válaszát a betegségre, így a sejtek könnyen átterjednek a szervezet más részeibe, akár a csontokba is' - mondta Belinda Parker, tudományos kutatóvezető. 'Amint rájövünk, hogy mindez hogyan történik, reméljük új terápiás kezelést tudunk alkalmazni arra, hogy az immunrendszer ezen funkciójának működését visszaállítsuk'. Ez nagy előrelépés lenne a mellrák kezelésében.

Egereken végzett vizsgálat és emlőrákos betegek szövetmintái alapján megállapították, hogy azoknál a mellrákos pácienseknél, akiknél a rákos sejtek átterjednek a szervezet más részire is, az IRF7 jelű gén kikapcsolódik.

Az IRF7 pedig igen fontos funkciót tölt be: kontrollálja az interferon termelődését, amely egy fontos fehérjetípus, ami felveszi a harcot a vírusok és baktériumok ellen.

Az egereken végzett kísérletek eredményei új reményt adnak a gyógyításban, mégpedig két módszerrel is. Egyszer visszahelyezték a gént a rákos sejtekbe, így azok már nem tudták kikapcsolni az IRF7 működését. A másik módszer során interferonnal kezelték az állatokat. Mindkét módszerrel megakadályozták, hogy a rákos sejtek átterjedjenek a csontokba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal