Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. Augusztus 13. 07:15, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Újabb rekorddöntésre készül energiatakarékos járművével a Kecskeméti Főiskola csapata

Újabb rekorddöntésre készül energiatakarékos járművével a Kecskeméti Főiskola csapata

Újabb üzemanyagtakarékossági álomhatár átlépésére készül Megaméter-III elnevezésű szerkezetével a Kecskeméti Főiskola az energiatakarékos járművek egyik legrangosabb idei versenyén, a finnországi Nokiában – közölte a csapat vezetője az MTI-vel.

Kutasi Zoltán elmondta: a Kecskeméti Főiskola csapata ismét csúcsdöntésre készül, ráadásul ezúttal egy már-már felfoghatatlannak tűnő üzemanyag takarékossági álomhatár átlépését tűzték ki célul az energiatakarékos járművek legnagyobb múltra visszatekintő és egyik legrangosabbnak számító nemzetközi versenyén, amelyet idén augusztus 18-án rendeznek a finnországi Nokiában.
Az eddig elért eredmények tükrében reálisnak tűnik a csapat számára az áhított 3000 kilométer megtétele egyetlen liternyi üzemanyaggal – állította a szakember, aki emlékeztetett: egy májusi, rotterdami versenyen 2696 kilométer/1 literes teljesítményükkel sikerült „megszorongatniuk” a világelső franciákat, akik korábban megközelíthetetlennek tűntek.
Ráadásul ezen a tavaszi megmérettetésen a nehezebb utcai pályán a vetélytársak közül csak a kecskemétiek tudtak javítani korábbi eredményükön, a többieken kifogott a szokatlan terep – fogalmazott. Így jó esély van arra, hogy a finnországi Nokiában kedvezőbb pályán képesek lesznek legalább 3000 kilométert autózni különleges járgányukkal.
Kutasi Zoltán hangsúlyozta: amióta a Kecskeméti Főiskola GAMF csapata versenybe szállt, az európai Shell Eco-marathonon ötször javították meg a magyar rekordot. Jelenleg mintegy nyolcszor jobb eredménnyel büszkélkedhetnek, mint az először túlszárnyalt országos csúcs.
Ráadásul a csapatvezető szerint a különböző földrészeken megrendezett Shell Eco-marathonok közül az európai mezőny a legerősebb, így az itt elért második helyezés egyben a világon is a második legjobb eredményt jelenti.
A gépészmérnök arról is tájékoztatott, hogy a GAMF küldöttsége a mezőnyben egyedülálló módon minden évben új járművet épít. Ennek megfelelően idén immár a Megaméter-III elnevezésű szerkezettel versenyeznek, amelyet a megmérettetések tapasztalatai alapján állandóan tökéletesítenek. A legutóbbi viadal óta kifejlesztették például azt az elektromos fékpadot, amelyben egy nagyon pontos, a motor paramétereit feldolgozó műszer működik. Ezen kívül tovább javították a motor számítógépes vezérlését, valamint új, az eddiginél pontosabb és kifinomultabb első futóművet is készítettek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.