Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Október 06. 14:21, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Újabb segítség a devizaadósoknak

Újabb segítség a devizaadósoknak

A Magyar Nemzet értesülése szerint hamarosan megérkezhet az Alkotmánybírósághoz az a beadvány, amelyben a bankszövetség a devizahitelek végtörlesztéséről szóló törvény megsemmisítését kéri.

Az új AB-törvény tervezetében az áll: a folyamatban lévő eljárások többsége megszűnik januártól. Ebből az következne, hogy ha az idén nem bírálnák el a beadványt, az ügy elenyészik. A hitelintézetek azonban megújíthatják panaszukat.

Közben tegnap elfogadták a Nemzeti Eszközkezelő programját. Ezek szerint az állami intézmény azoknak a devizaadósoknak nyújt támogatást, akik a lakóingatlanra vonatkozó jelzáloghitel-szerződésükből eredő fizetési kötelezettségüket 6 hónapja nem tudják fizetni, és a hiteladós, vagy a hiteladósnak a vele egy háztartásban élő házastársa, illetve élettársa szociálisan rászorult személynek minősül és legalább két gyermeket nevel.

A NET-programban való részvétel feltételeit az adós lakóingatlanán létrejött jelzáloghitel kapcsán is meghatározza a törvényjavaslat. A Kormányszóvivői Iroda tájékoztatása szerint feltétel, hogy a szerződés 2009. december 30-a előtti legyen, kizárólag az államnak felajánlott lakóingatlan legyen a jelzáloghitel-szerződés fedezete, a lakóingatlannak a jelzáloghitel-szerződés megkötésekor megállapított forgalmi értéke nem haladta meg Budapesten és a megyei jogú városokban a 15 millió forintot, egyéb településeken a 10 millió forintot, valamint a szerződés megkötésekor a kölcsön összege nem haladta meg az ingatlan jelzáloghitel kihelyezésekor megállapított forgalmi értékének a nyolcvan százalékát.

A szükséges igazolásokat az adósnak kell beszereznie, és a banknak hozzá kell járulnia az ügylethez, hiszen a pénzintézet a követelése jelentős részéről lemond. A bank az államnak nem 100 százalékon adja el az ingatlant, hanem egy földrajzi besorolásban rögzített kvóta szerint 35 - 55 százalék között. A hitelnek ezt a hányadát azonnal megkapja, ám cserébe lemond a jelzálog-jogáról és az ezt meghaladó követelésrészről.Az adós a továbbiakban nem tulajdonosként rendelkezik az ingatlannal, de mint bérlő az ingatlanban maradhat, és lehetősége van az ingatlan visszavásárlására az ügyletet követő hatodik hónaptól kezdődő másfél évig. Ha a bérlő szeretne élni a lehetőséggel, az állam az általa a banknak fizetett ár mindenkori jegybanki alapkamattal növelt összegén köteles ezt lehetővé tenni.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére