Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Október 09. 14:05, kedd | Kék hírek
Forrás: MTI

Jogerősen felmentették a pécsi taxisgyilkosság vádlottját

Jogerősen felmentették a pécsi taxisgyilkosság vádlottját

Jogerősen felmentette a Pécsi Ítélőtábla az 1995-ös pécsi taxisgyilkosság vádlottját kedden.

A táblabíróság Makai Lajos vezette tanácsa megalapozottnak találta és helybenhagyta az ügyben korábban eljáró Pécsi Törvényszék döntését. Az indoklás szerint a bűncselekményt akár B. Róbert is elkövethette, a rendelkezésre álló adatok, vallomások, szakértői vélemények azonban nem alkotnak olyan zárt logikai láncot, amely a bűnösségét kétséget kizáróan bizonyítaná.
Gál Csilla taxisofőrt 1995. december elsején több késszúrással ölte meg támadója Pécsett, az Abaligeti út mecsekszentkúti elágazásánál. Az ügyben indult nyomozás nem vezetett eredményre.
Másfél évtized múlva B. Róbert jelentkezett a rendőrségen, beismerő vallomást tett, az ügyészség pedig különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt vádat emelt ellene.
A férfi a gyilkosságot azzal indokolta, hogy egy belső hang súgta neki, bántson, öljön meg valakit. Állítása szerint a bűncselekmény napján nem egy konkrét emberrel akart végezni, azért indult el otthonról, hogy valakit megtámadjon és megöljön, ehhez keresett könnyű célpontot.
Azt vallotta: azért adta fel magát, mert csatlakozott egy felekezethez, "keresztény lett", és bár tisztában volt azzal, hogy felelősségre vonják, lelkiismeret-furdalás gyötörte, és "le akarta rendezni az ügyet". Both Róbert 2010-ben levélben kért bocsánatot az áldozat családjától.
A keddi jogerős felmentő ítélet indoklásában Makai Lajos bíró rámutatott, hogy a vádlott vallomásai és az objektív bizonyítékok között a bűncselekmény lényegi elemeit érintő ellentmondásokat találtak. B. Róbert a tényektől eltérően nyilatkozott az elkövetés módjáról, a késszúrások számáról és egyebek mellett több tárgyi bizonyítékról is.
A bíró szakértői vélemények alapján megjegyezte: a vádlott olyan személyiség, aki hajlamos lehet arra, hogy magára vállalja mások bűneit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 24. 07:54, szerda | Kék hírek

Elfogtak egy öt éve körözött férfit Budapesten

Öt évig bujkált a hatóságok elől az a férfi, akit a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közreműködésével a XI. kerület egyik erdős részén fogtak el a múlt szerdán.

2024. Április 22. 10:09, hétfő | Kék hírek

Elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát, úgy rabolt pénzt és drogot

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nyomozói elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát és pénzt, valamint drogot rabolt.

2024. Április 22. 06:00, hétfő | Kék hírek

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Elfogatóparancsot adtak ki a Ferihegyi úton történt halálos közlekedési baleset feltételezett okozója ellen, aki segítségnyújtás nélkül menekült el a helyszínről csütörtökön