Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2012. Május 13. 12:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Csabai Mérleg

Jönnek a fagyosszentek: Pongrác, Szervác, Bonifác

Jönnek a fagyosszentek: Pongrác, Szervác, Bonifác

Május van, Pünkösd hava. Május 12-13.-14., azaz Pongrác, Szervác, Bonifác – a fagyosszentek.

A régiek természet megfigyelései alapján a fagyosszentek után általában lehűlés kezdődött. Most sincs ez másként, hisz a pénteki kánikula után vasárnap már elkelhet a nagykabát!

A szentek legendája és az időjárással kapcsolatos megfigyelés között nincsen összefüggés, a néphagyomány azonban teremtett. Topolyán úgy tartották: „Pongrác kánikulában subában megfagyott, Szervác a Tisza közepén víz nélkül megfulladt, Bonifácot pedig agyoncsipkedték a szúnyogok – ezért haragszanak ránk emberekre és évről-évre visszajönnek, hogy bosszantsanak bennünket”
Egy berettyóújfalusi rigmus szerint: „Szervác, Pongrác, Bonifác megharagszik, fagyot ráz”. Nagydobronyban úgy tartották, ha fagyosszentekkor nagy a hideg, akkor rossz termés várható. Zagyvarékason úgy vélték, ha fagyosszentekkor nincs felhő, akkor sok bor lesz.

Május 25.-én Orbán napján is érhet még minket meglepetés, hiszen (Szervác, Pongrác, Bonifác) után újabb fagyosszentre számíthatunk. Orbánról a néphit azt tartja, hogy "Az is bolond vót, aki belétötte Orbánt a kalendáriomba!"

Orbán is időmegfigyelő nap. Orbánt általában szőlőfürttel és boroshordóval ábrázolják. Szobrát, ha nem fagyott el a szőlő, borral locsolgatták (“Igyál, Orbán!”), s pogány módon körül ujjongták. Ellenkező esetben viszont meggyalázták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt