Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Július 04. 18:22, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Július közepéig várja a kerékpárosbarát pályázatokat az ITM

Július közepéig várja a kerékpárosbarát pályázatokat az ITM

Július 15-én délig elektronikus úton lehet jelentkezni a kerékpáros település és a kerékpárosbarát Magyarország idei pályázati kiírásaira - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szombaton az MTI-vel.

Közleményük szerint az ITM a helyi önkormányzatok, közintézmények és vállalkozások kerékpározásra ösztönző intézkedéseit, támogató hozzáállását ismeri el a kerékpárosbarát település és kerékpárosbarát munkahely címekkel.

Hangsúlyozták: a kerékpározásnak az egyik legalacsonyabb a helyigénye a városi közlekedésben. Rövidebb távokon a leggyorsabb eljutási lehetőséget biztosítja, mert a torlódások nem késleltetik a biciklistákat, és parkolóhelyet sem kell keresniük. A biciklizés nagymértékben hozzájárul a környezetbarát, fenntartható közlekedéshez, hatékony eszköze az egészségmegőrzésnek is - tették hozzá.

A kerékpáros forgalom részarányának növelését a közlekedésben az infrastruktúra fejlesztése mellett az eredményes szemléletformálás segítheti elő. A közlekedési módot a biciklisták igényeivel közvetlenül találkozó önkormányzatok és munkaadók hatékonyabban népszerűsíthetik, erre bátorítanak a kerékpárosbarát címek is, amelyekkel jelenleg kilenc település és tizenegy munkahely büszkélkedhet - írták.

A közleményben idézték Mosóczi Lászlót, az ITM közlekedéspolitikáért felelős államtitkárát, aki hangsúlyozta: a kormány határozottan támogatja a kerékpározás térnyerését az autós közlekedés azonos szabadságfokot, közvetlen eljutást biztosító alternatívájaként. Emlékeztetett: 2010 óta mintegy 1300 kilométer új kerékpáros útvonalat fejlesztettek Magyarországon, a teljes kerékpározható hálózat hossza pedig a kiépített és kijelölt utakat is beleértve, 2030-ra megközelíti a 15 ezer kilométert.

A kényelmesebbé és biztonságosabbá váló kerékpározás egyre több helyen kínálhat ésszerű alternatívát az egyéni autóhasználattal szemben a mindennapokban, vonzó kikapcsolódási lehetőséget a hétvégéken, a vakáció idején - emelte ki Mosóczi László.

Az ITM tájékoztatása szerint a pályázatra négy-négy kategóriában jelentkezhetnek a munkahelyek - multi, nagyvállalat, kkv és közintézmény -, valamint a települések - megyei jogú város vagy fővárosi kerület, város, nagyközség, illetve község -, a regisztrációs felület a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. honlapján érhető el (http://www.kti.hu/kerekparosbarat-regisztracio/).

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.