Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Március 29. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kanadába vándorló támogatások után nyomoz a NAV

Kanadába vándorló támogatások után nyomoz a NAV

Harminchét ügyben vizsgálódnak immár az észak-magyarországi régió pénzügyi nyomozói, ahol felvetődött, hogy a családok külföldre – főként Kanadába – költöztek, de továbbra is felvették itthon a családtámogatási ellátásokat. A jogosulatlanul kifizetett juttatások összege megközelíti a tizenhatmillió forintot – tudta meg a Magyar Nemzet Sárközi Alexandrától, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyi szóvivőjétől.

Idén eddig négy ilyen ügyben fejezték be a nyomozást vádemelési javaslattal a NAV Észak-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának pénzügyi nyomozói. Az elkövetők két évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak. A szóvivő hangsúlyozta, mindenki köteles a családtámogatási ellátást érintő változásokat tizenöt napon belül bejelenteni, különösen, ha a külföldi tartózkodás ideje meghaladja a három hónapot.

Ezzel szemben a külföldre vándorolt családok sok esetben három hónap után is igénybe vették a magyarországi családtámogatást gyermekeik után. A hatóság tájékoztatása szerint több esetben a gyanúsítottak távollétében kénytelen vádat emelni az ügyész, hiszen a családok jelenleg is külföldön élnek.

Ismert, tavaly decemberben Jason Kenney bevándorlásért felelős miniszter nyilvánosságra hozta azon országok listáját, amelyeket Kanada biztonságos demokráciaként ismer el. Az államok közt hazánk is szerepel. A feltüntetett országokból érkezők esetén a korábbi, átlagosan ezer napnál sokkal gyorsabban, terv szerint 45 nap alatt bírálják el a menekültkérelmeket, a várakozás ideje alatt pedig kevesebb szociális juttatást igényelhetnek a menedékkérők, mint korábban. Kanadába az elmúlt években hazánkból érkezett a legtöbb menedékkérő. Számuk 2011-ben elérte a 4442-t. A kanadai bevándorlási minisztérium február végén arról számolt be, hogy a változtatások bevezetése óta szinte nullára csökkent az új magyarországi menedékkérők száma.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár