Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Szeptember 27. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Káros lehet a szabadkereskedelem?

Káros lehet a szabadkereskedelem?

Téves lehet az a megközelítés, amely a technológiai fejlődést, vagyis a robotok térhódítását okolja a magas munkanélküliségért, és a bérek GDP-n belüli részarányának csökkenéséért. A Brookings kutatóintézet szakemberei kimutatták, hogy a munkavállalók a szabadkereskedelem miatt vannak egyre rosszabb pozícióban.

Az Egyesült Államok gazdaságát világították át a Brookings kutatói, és megvizsgálták, hogy mely okok vezettek el oda, hogy a bérek GDP-n belüli aránya a 25 évvel ezelőtt feljegyzett, 46 százalékos értékről mára 42 százalék közelébe zsugorodott (lásd fenti grafikon).

Az okok között elméletileg szerepelhet a szakszervezetek visszaszorulása, a tőkebefektetések olcsóbbá válása, a technológiai fejlődés, a külföldi, olcsó termelőbázisokra történő kiszervezés, és még jó néhány lehetséges ok. A kutatók – meglepetésre – arra jutottak, hogy a fenti részarány 3,9 százalékpontos csökkenéséből 3,3 százalékot a szabad kereskedelem magyaráz, vagyis az olcsó import áruk megjelenése és térhódítása.

A magyarázat egyszerű, a globalizációnak és a szabad kereskedelemnek köszönhetően az USA-ba a világ minden részéről érkeznek olcsó import áruk, ami a hazai termelésű vállalatoknál is árcsökkenést, és ennek megfelelően bércsökkenést, sőt szélsőséges esetben a munkahelyek megszűnését eredményezi.

Az amerikai dolgozó rosszabb pozíciója tehát alapvetően nem a gépeknek és robotoknak köszönhető, hanem sokkal inkább a kereskedelmi korlátok lebomlásának és a szabad áruforgalomnak. A kutatók hozzáteszik, hogy az eredmények megrengetik a közgazdaságtan egyik széles körben elfogadott tételét, mely szerint a szabad piac hosszú távon a legtöbb szereplő számára a legmagasabb hatékonysággal és hasznossággal jár.

Az amerikai munkavállalók ugyanis, akik a legfontosabb gazdasági szereplőnek tekinthetők az USA-ban, végső soron rosszul jártak a szabad kereskedelemmel és a szabad piaccal. Ez utóbbi természetesen erősen vitatható megállapítás, és a kutatók is mindössze felvetik a lehetőséget, az eredmények ugyanakkor erősen elgondolkodtatók lehetnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során