Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2012. Május 19. 16:00, szombat | Helyi
Forrás: Csabai Mérleg

Katasztrófavédelmi gyakorlat

Katasztrófavédelmi gyakorlat

Tájékoztató Békéscsaba Megyei Jogú Város lakossága részére a civil szervezetek katasztrófavédelmi felkészítéséről, és a riasztási gyakorlat végrehajtásáról.

Településünkön - ahogy az ország keleti felében szinte mindenhol - az elmúlt évek
katasztrófavédelmi eseményei kapcsán folyamatosan védekezési feladatok ellátására volt és lesz szükség, mind a téli, mind pedig a tavaszi vizek kártételei elleni védekezés idején, illetve a rendkívüli időjárási helyzetek kezelése során.

A sikeres védekezés egyik alapfeltétele, hogy a hivatásos védekezők mellett kellő számú helyi lakos is részt vegyen a védekezési munkálatokban. A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvényben (a továbbiakban: kat. tv.) foglaltak szerint minden nagykorú, öregségi nyugdíj korhatárt el nem ért, a településen tartózkodó személy polgári védelmi kötelezettsége alapján, – mentességek kivételével – köteles a határozatom szerint részt venni a település azonnali beavatkozást igénylő mentési munkálataiban.

A mentési feladatokra történő felkészülés érdekében a civil, karitatív és egyéb, a védekezésbe bevonható szervezeteinek elméleti kiképzésére, katasztrófavédelmi felkészítésére kerül sor a településen.A kötelezettség alatt álló lakosságból a kat. tv.-ben kapott felhatalmazásom alapján, kijelöltem egy esetleges védekezés esetére a polgári védelmi szolgálatba beosztásra kerülő állampolgárok körét.

A 2011-es évben személyes kiértesítési módszerrel történt, ebben az évben pedig telefonos riasztással kerül végrehajtásra a beosztott személyek riasztási gyakorlata. A katasztrófavédelmi felkészítéssel és riasztási gyakorlattal kapcsolatban tájékoztatom a lakosságot, hogy 2012. június 14. napján a mentési feladatokba bevonható szervezetek kiképzésére, valamint a településen megalakított polgári védelmi szervezetek riasztási gyakorlatára kerül sor.
A riasztási gyakorlat célja, a lakosságból megalakított és határozattal ellátott települési polgári védelmi szervezet tájékoztatása, illetve a riasztásban érintettek gyakoroltatása, valamint a beosztottak személyes adatainak a pontosítása.

Annak érdekben, hogy a polgári védelmi szervezetbe beosztottak elérhetősége biztosított legyen, az önkormányzatnak folyamatosan naprakész adatbázissal kell rendelkezzen, 2012. június 14. napján Békéscsaba Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának köztisztviselői telefonon hívják fel a beosztott állampolgárokat adataik pontosítása céljából, annak sikertelensége esetén otthonaikban személyesen keresik fel az érintetteket.A gyakorlat végrehajtása során katasztrófavédelmi feladatok tényleges végrehajtására nem ke-rül sor, a riasztás ellenőrzése és az adatok egyeztetése történik.

A településünkön élő személyek és azok értékeinek védelme közös érdekünk, ezért kérem az Önök szíves együttműködését most és egy esetleges veszélyes esemény kezelése esetén a jövőben is!

Vantara Gyula
polgármester

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 08:35, szombat | Sport

Férfi divízió I/A-vb - Hosszabbításban győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

A magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a házigazda olasz csapatot pénteken a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában.

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben