Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Január 12. 15:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Békéscsaba Megyei Jogú Város

Kerékpárút épül Békéscsaba és a romániai Madaras között

Kerékpárút épül Békéscsaba és a romániai Madaras között

Határon átnyúló együttműködés keretében 60km hosszú kerékpárút épül Békéscsaba és a romániai Madaras között

A Körösök Völgyében Békéscsaba-Nagyszalonta közti kerékpárút építésére a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület vezetésével Békéscsaba, Doboz, Sarkad és a romániai Nagyszalonta a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program határmenti pályázatának keretein belül közel 5 millió eurós beruházást valósít meg, melynek kivitelezési munkálatai ez év tavaszán kezdődhetnek meg a magyar oldalon.


A tervek alapján, határon átnyúló60 kmhosszú kerékpárút fogja összekötni a békéscsabai Bánya tavakat a madarasi termál fürdővel. A nyertes pályázat keretében a kerékpárút hálózat I. üteme valósul meg a27.790 mhosszú turisztikai célú kerékpárút kivitelezésével. A fejlesztésben kizárólag új kerékpárút építése valósul meg, amely kiegészülve a már meglévő kerékpárút szakaszokkal biztosítja a közvetlen kerékpáros forgalmat Békéscsaba és Doboz, valamint Sarkad és Nagyszalonta között. A projekt célja a térség idegenforgalmának jobb kihasználása mellett a gazdaság élénkítése a határmenti régiók között. A fejlesztés eredményeképpen a térség turisztikai attrakcióinak megközelíthetősége nagymértékben javul és megteremteni lakosság részére az alternatív környezetkímélő közlekedési eszköz használatának lehetőségét is a 4 határmenti település között.

A határ romániai oldalán elmúlt év végén elkezdődött a kivitelezés, a magyar oldalon ez tavasszal várható, az időjárás függvényében. A kivitelező kiválasztására közbeszerzési pályázat lefolytatására van szükség, amely 2012. január végén zárulhat le. Ezt követően kezdhető meg a kivitelezés, amely a tervek alapján 2012. októberében zárulhat le, amikor a kerékpárosok már birtokba vehetik a kerékpárutat.

A HURO/0802/146-AF jelű, I. ütem építési projekt lebonyolításával párhuzamosan az Egyesület készíti elő a II. ütem megvalósítását célzó pályázatot is, amelyben közel 13,5 km-es új szakasz épülhet meg, amelyből 7,8 km a magyar oldalon valósulhat meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni