Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2012. Június 04. 16:00, hétfő | Helyi
Forrás: MTI

Kétmilliárd forintból arzénmentesítik Gyula és Elek ivóvízét

Kétmilliárd forintból arzénmentesítik Gyula és Elek ivóvízét

Gyula és Elek 1,565 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert a települések ivóvízének javítására, arzéntartalmának csökkentésére az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretéből ...

Gyula és Elek 1,565 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert a települések ivóvízének javítására, arzéntartalmának csökkentésére az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretéből - mondta Görgényi Ernő (Fidesz), Gyula város polgármestere az MTI-nek.

A beruházás teljes költsége 1,993 milliárd forint.


A polgármester elmondta, az irányító hatóság a napokban döntött a projekt támogatásáról, néhány héten belül megkötik a szerződést, majd indulhat a közbeszerzési eljárás - mondta Görgényi Ernő.
Kiemelte: Gyula és Elek az önerő támogatására is pályázik a Belügyminisztérium EU Önerő Alapjánál.
A 2012-es költségvetésben elkülönített pénzre az idén azok az önkormányzatok pályázhatnak, amelyek EU-támogatást nyernek vízrendezési, csapadékvíz-elvezetési beruházásokhoz, árvízvédelemi és ivóvízminőség-javító programokhoz.
A gyulai önkormányzat 306,46 millió forint önerőre nyújt be pályázatot, Elek 62 millió forintra.
Gajda Róbert alpolgármester (Fidesz) az MTI-nek elmondta: tíz mikro-gramm alá szeretnék csökkenteni a víz arzéntartalmát literenként, az ivóvíz Gyulán jelenleg 15-20 mikrogramm arzént tartalmaz.
Országosan is egyedülálló vízminőség javításról van szó, nem lesz vegyi tisztítás, két új vízbázis létesül és hat új kút épül a város területe alatti Maros hordalékkúpon, ahol a próbafúrások során minimális, néhány mikrogramm arzéntartalmú vízbázisokra leltek a szakemberek.
A projekt kivitelezési költségeiből Gyula 259,68 millió forintot, Elek 52,56 millió forintot fordít új ivóvízvezetékek építésére és a régiek rekonstrukciójára – tette hozzá Gajda Róbert.


brg gpp gry

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt