Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Február 18. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kevesebb a levél, viszont több a csomag

Kevesebb a levél, viszont több a csomag

Csomagfelvevő automatákkal igyekszik korszerűbbé tenni szolgáltatásait a Magyar Posta. Nem véletlenül: az internetes kereskedelem miatt is fellendülő csomagküldő szolgáltatás jelenti a reménysugarat az ágazat számára. Az eszközök tesztelése várhatóan áprilisig tart - írja a Világgazdaság.

Lassan, de a Magyar Posta is követi a nemzetközi irányokat, ennek jele, hogy a napokban bejelentették: tíz fővárosi és huszonöt vidéki helyszínen elkezdték a csomagautomaták tesztelését, ami várhatóan áprilisig tart. „Az e-kereskedelem folyamatos bővülésével várhatóan a csomagküldési piacon is marad a növekvő trend. 2013-ban a csomagküldemények száma csaknem 11,5 millió darab volt, amely több mint 10 százalékos emelkedést jelent az 2012-höz képest” – fogalmazott a Magyar Posta.

A csomagautomatákat a Getronics Kft. szerelheti fel, miután még tavaly szeptember 18-án közbeszerzési szerződést kötött az állami céggel 431 millió forint értékben. A csomagok mennyisége már 2012-ben is két számjegyű növekedést mutatott. Ezzel egyenes arányban nőtt a csomagforgalomból származó árbevétel is, ami 2011-ben 8,5 milliárd forint volt.

Nem csak a Magyar Posta, hanem számos más európai posta számára is az e-kereskedelem jelenti a reménysugarat. A Postás Szakszervezet nemzetközi hírei szerint a Holland Posta egyrészt a kézbesítési napok számát heti háromra csökkentené a levelek esetében, ellenben az online rendelt árukat az esti órákban is kivinnék. A Svéd és Dán Posta közös vállalatának a levélvolumene negyedével csökkent az elmúlt öt évben, ellenben az e-kereskedelem kétszámjegyű növekedést ért el a skandináv térségben.

A levélvolumen folyamatos csökkenése jelentős terhet jelenthet a költségvetésnek, ugyanis a Magyar Posta egyetemes szolgáltatói létéből fakadó méltánytalan többletterheket kompenzálni kell. Az állami vállalatnak ugyanis ott is kötelező postahivatalt fenntartania, ahol az piaci körülmények között veszteséges lenne. A postatörvény szerint az NMHH feladata gondoskodni a többletteher megtérítéséről. A hatóság a könnyű levelek piacára belépő új szolgáltatók által egy számlára befizetett hozzájárulásokból fizetne, de egyelőre nincs új piaci szereplő.

„Az egyetemes postai szolgáltatást támogató számlára vonatkozó szabályok még nem léptek hatályba, így az nem létezik, így arra befizetések sem érkezhettek” – közölte a Világgazdasággal a hatóság. Az állam és a Magyar Posta közötti közszolgáltatási szerződés úgy fogalmaz: ha a befizetett hozzájárulások összege alacsonyabb a többletteher összegénél, a különbözetet a költségvetési előirányzaton rendelkezésre álló forrás mértékéig a szolgáltató részére megtérítik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk