Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Április 10. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Keveset költ kertjére a magyar

Keveset költ kertjére a magyar

Alig költünk a kertünkre: a kerttel rendelkezők több mint fele mindössze 10 és 50 ezer forint között áldoz kertészkedésre egy évben - többek között ez derült ki a Magrathea kertépítő cég kertészkedési kutatásából.

Míg a kerteket szinte fanatikusan szerető britek átlagosan évi 107 ezer forintnak megfelelő fontot költenek el kertjük fenntartására (HSBC, 2011), addig hazánkban a kerttel rendelkezők négyötöde évi legfeljebb 50 000 forintot, ami nagyjából 10 db másfél méteres Leyland ciprus árának felel meg.

“Különösen kevésnek tűnik ez az összeg, ha figyelembe vesszük, hogy a kérdőívet kitöltők 40 százaléka 500 nm feletti földterülettel rendelkezik - tette hozzá Jakab Gábor Valter, a Magrathea kertépítő cég vezetője. - Ugyanakkor valószínűleg sokan egész egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy többet áldozzanak: a válaszadók 54 százaléka szerint ugyanis a kert fenntartása túlságosan nagy anyagi ráfordítást igényel.”

A megkérdezettek 60 százaléka véli úgy, hogy a kert fontos szerepet tölt be az élelmiszerellátás szempontjából is, ezt támasztja alá, hogy ugyanilyen arányban valóban megtalálható a kertjükben veteményes, míg minden második kertben konyhakert, illetve gyümölcsös is van. Ugyanakkor úgy tűnik, erről nem csupán a kerttulajdonosok vannak meggyőződve, minden hetedik kertben ugyanis gondot okoz a lopás, elsősorban a megyeszékhelyeken élőknél.

A legtöbben, a válaszadók harmada heti 4-8 órát tölt a kert rendezésével, minden negyedik kerttulajdonos azonban napi szinten foglalatoskodik kint a kertben. Bár csupán a 2 százalék vallotta azt, hogy szinte nem is törődik a kertjével, érdekesség, hogy a megkérdezettek ötöde mégis szívesebben tölti az időt a televízió előtt vagy a Facebookon, mint a kertben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során