Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. December 30. 13:31, hétfő | Külföld
Forrás: mti

Kilenc év börtönre ítéltek egy protestáns lelkészt Kínában

Kilenc év börtönre ítéltek egy protestáns lelkészt Kínában

Kilenc év börtönbüntetésre ítéltek Kínában egy protestáns lelkipásztort az államhatalom megdöntésére irányuló felbujtás és illegális üzleti tevékenység vádjával

- közölte internetes oldalán a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap hétfőn.

Vang Jit, aki egy nem regisztrált neoprotestáns kisegyház alapítója és lelkipásztora, tavaly decemberben vették őrizetbe egy rendőrségi akcióban a gyülekezet több más vezetőjével együtt a délnyugat-kínai Csengtuban.
A csengtui középfokú bíróság hétfői közleménye szerint a lelkipásztort a szabadságvesztésen túl három évre megfosztották politikai jogaitól, továbbá ötvenezer jüan (kétmillió forint) értékű vagyontárgy elkobzására ítélték. Egy, a lelkész családjához közel álló ügyvéd elmondta: Vang feleségének holléte ismeretlen - írja a SCMP.

A 2018 végén zajló rendőrségi akció keretében a Vang által alapított, mintegy ötszáz regisztrált taggal rendelkező kisegyházon kívül még két keresztény gyülekezetet függesztettek fel - az egyik Pekingben, a másik pedig a dél-kínai Kantonban működött.

Peking az utóbbi években szigorította a földalatti keresztény felekezetek ellenőrzését, katolikusokét és protestánsokét egyaránt. Tavaly februárban a vallási ügyekre vonatkozó jogszabályt úgy módosították, hogy a helyi tisztségviselőknek nagyobb hatalmuk legyen az egyházakkal szemben, és súlyosabb büntetéseket vethessenek ki az engedély nélkül zajló vallási rendezvényekre.

2019 márciusában Hszü Hsziao-hung, a kínai állam engedélyével működő protestáns egyházak felügyeletét ellátó bizottság elnöke a kínai hit nyugati hatásoktól való megtisztításának fontosságát hangsúlyozta, és a vallás kínai jellegének további erősítését tűzte ki célul.

Címkék: ítélet, kína

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.