Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2012. Augusztus 07. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kirobbanó formában kezdték a hetet a tőzsdék, egy éves csúcson a forint

Kirobbanó formában kezdték a hetet a tőzsdék, egy éves csúcson a forint

A jó hangulatot a pénteki amerikai foglalkoztatási adat okozta annak ellenére, hogy a beszámoló szerint ugyan valóban a vártnál több munkahely keletkezett júliusban az amerikai nem mezőgazdasági szektorokban, viszont február óta nem látott szintre emelkedett ismét a munkanélküliségi ráta.

Az is furcsává teszi a kirobbanó jókedvet, hogy az EKB és a FED is csalódást okozott a befektetőknek a múlt heti bejelentésekkel, pontosabban azok elmaradásával. A forint csaknem egy éves csúcson kezdi a hetet és jó formában van az euró is. Egyelőre a nyersanyagok is tartják magukat, ahogy az ázsiai részvénypiacok.

Közben beindult a spekuláció, hogy Spanyolország hamarosan formálisan is mentőcsomagot kérhet az európai válságkezelő alaptól. Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök ugyanakkor pénteken úgy nyilatkozott, még nem döntötte el, kéri-e Európa segítségét. Közben a kormány még pénteken százmilliárd eurós takarékossági csomagot jelentett be. A következő három évben 102 milliárd eurót terveznek megtakarítani.A kormány júliusban már bejelentett egy 65 milliárd eurós takarékossági programot, amelyben adóemelés és kiadáscsökkentés egyaránt szerepel.

Elégedetten távozott athéni tárgyalásairól a Trojka. A Valutaalap, az Európai Központi Bank és az Európai Bizottság közleménye szerint a görög kormány elkötelezetten fog tevékenykedni a következő hónapban. A tőkepiacok leginkább attól tartottak, hogy a három intézet felfüggeszti a márciusban odaítélt 130 milliárd eurós második mentőprogram kifizetéseit, ez azonban nem merült fel. A Trojka most áttekintette a görög kormánnyal azokat a gazdaságpolitikai intézkedéseket, amelyek szükségesek a növekedés beindítása és a költségvetés fenntarthatósága szempontjából. Hírügynökségi források szerint a felek egyelőre félretették a mentőprogram legnehezebb feltételeinek újratárgyalását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 17:32, vasárnap | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél - BRFK: továbbra is keresik az eltűnteket

Továbbra is keresik a szombat éjjeli dunai hajóbalesetben eltűnteket, a Verőcétől délre található teljes magyarországi folyószakaszon

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.

2024. Május 17. 18:41, péntek | Belföld

GVH: számos ponton módosít a Viber hatósági eljárás miatt

Számos ponton módosít a Viber internetalapú üzenetküldő szolgáltatás a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának köszönhetően - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel