Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Június 19. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Korán kezdődik idén az aratás

Korán kezdődik idén az aratás

A szokásosnál hamarabb kezdődött az aratás. Az országban már több helyen elindult az őszi árpa betakarítása. Az elmúlt hetek kánikulai időjárása felgyorsította az érés folyamatát. A gazdák felkészültek a munkára, de várhatóan sokuknak gondot okoz majd, hogy a jelenlegi felvásárlási árak nem fedezik az előállítási költségeket.

Megfelelő minőségű az őszi árpa, ezért az országban több helyen is a földekre vonultak a gazdák a kombájnokkal. Német Mihály kiskunlacházi gazdálkodó elmondta, az elmúlt hetek szörnyű nagy melege miatt idén sem várhatták meg Péter-Pál napját, az aratás hagyományos kezdetét. A kánikula után, mondhatni, megint kora érett lett az árpa – tette hozzá.

A gazdáknak most is, mint tavaly, a legnagyobb fejtörést az okozza, hogy a kereskedők egyelőre viszonylag alacsony árat - 4 ezer forintot - kínálnak mázsánként még a minőségi terményért is. Ennél legalább ezer forinttal több kellene, hogy valamennyi hasznuk is legyen a gazdáknak az éves munka után.

Ráadásul aki nem tudja magtárba vinni a termést,az kénytelen már a tábla széléről eladni azt. A bértárolás ugyanis drága. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) ezért azt szeretné elérni, hogy a gazdák fogjanak össze és vegyék bérbe az állami gabonaraktárakat.

Jakab István, a Magosz elnöke szerint ez az összefogás biztosítja, hogy a gazdák a gazdálkodáshoz szükséges anyagokat, eszközöket közösen szerezzék be, és így az áralku során nyilván lényegesen nagyobb előnyökkel indulnának. Hozzátette: a közös tárolást követően a gazdák együttesen vihetik piacra a terményt.

Várhatóan a búza betakarítása is napokon belül megkezdődhet. Bár a rágcsálók az elmúlt hetekben komoly károkat okoztak, a Földművelésügyi Minisztériumban bizakodóan várják az aratást. Hivatalos terménybecslés egyelőre nincs, de 5 millió tonna kenyérnek való biztosan lesz. És ebből bőven juthat exportra is.

Feldman Zsolt, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár szerint alapvetően keresleti piac van a világban ezért optimista az eladások tekintetében.

A szaktárcánál úgy számolnak, hogy a mezőgazdaság, ezen belül is a szántóföldi növénytermesztés a tavalyihoz hasonlóan idén is jelentősen hozzájárul majd a GDP növekedéséhez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során