Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Augusztus 23. 09:04, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Kormányszóvivői Iroda: a kormány nem tervezi a kéményseprői díjak emelését

Kormányszóvivői Iroda: a kormány nem tervezi a kéményseprői díjak emelését

A kormány nem tervezi a kéményseprői díjak emelését, egyes településeken pedig éppen a jelenleg kiugró díjak ellen lép fel - közölte a Kormányszóvivői Iroda szerdán az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint alaptalanok azok a híresztelések, hogy a kormány - feladva korábbi vállalását - emelné a rezsiköltségeket; leszögezték, hogy erről nincs szó.
Mint ismertették, az Országgyűlés által korábban elfogadott kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló törvény értelmében a kormány felhatalmazást kapott arra, hogy rendeletben határozza meg - egyéb kérdések mellett - a közszolgáltatási díj megállapításának elvi alapjait, a díj legalacsonyabb és legmagasabb mértékét. Hozzátették, hogy a szerdai kormányülésen a parlament által meghatározott kereteken belül hoztak döntést, úgy, hogy az nem jelent díjemelkedést a magyar családok, háztartások számára. A szabályozás pedig nem azonnal, hanem átmeneti időszakot követően változik, és a díj mértékét az elvégzett munka arányában kell megállapítani.
A jövőben a díjakat meghatározott sávokon belül állapítják meg. A szolgáltatás legmagasabb díját már 2013. január 1-jétől rögzíti az új szabályozás, így azokon a településeken, ahol jelenleg ennél magasabb árat érvényesítenek a közszolgáltatók, az önkormányzatok kötelezettsége lesz a csökkentés.
Az egyes szolgáltatások legkisebb díját csak 2015. január 1-jétől kell érvényesíteniük az ellátásért felelős önkormányzatoknak, 2014. december 31-éig a kormány áremelkedést nem ír elő - írta a Kormányszóvivői Iroda, hozzátéve, hogy az önkormányzatok szabadon dönthetnek arról, hogy a meghatározott legalacsonyabb díjat milyen ütemezéssel érik majd el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során