Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Július 31. 07:13, vasárnap | Külföld
Forrás: OrientPress

Koszovóban meghátrált a KFOR

Koszovóban meghátrált a KFOR

Meghátrált a KFOR Koszovóban, ahol a szerbek a napokban felgyújtottak két határátkelőhelyet.

A határvitába közben beavatkozott Szerbia is, a belgrádi kormány Koszovóval foglalkozó minisztere felszólította a koszovói szerbeket, hogy ne bontsák el a határátkelők felé vezető utakon felállított barikádokat. Borisz Tadics szerb elnök ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy továbbra is párbeszédre törekszenek a koszovói albán vezetéssel.

 

Napok óta tart a huzavona a koszovói-szerb határon. Először a koszovói albánok vették át a parancsnokságot, válaszul a szerbek felgyújtották a két átkelőt. A KFOR erők ezután vonultak ki a határra.

A koszovói szerbek lezárták a határátkelőhelyekre vezető utakat, hogy megakadályozzák a KFOR-katonák ellátását. A nemzetközi erőket ezután visszavonták. Parancsnokuk szerint nem akartak civil áldozatokat, ezért nem léptek fel a szerbekkel szemben.

Belgrád közben kettős játékot játszik. A szerb kormány Koszovóval foglalkozó minisztere azt üzente koszovói nemzettársaiknak, hogy ne hagyják el a barikádokat. A szerb elnök viszont azt állítja: a mostani válságot albán és szerb bűnözői csoportok idézték elő. Borisz Tadics szerint az Egyesült Államok pristinai nagykövetének kijelentései is erőszakra buzdítottak.

- Jó lenne, ha az amerikai nagykövet nem adna olyan nyilatkozatokat, amelyek agresszív fellépésre bátorítják a pristinai vezetést. Ezzel nagy mértékben hozzájárulna a békéhez, amire, mély meggyőződésem szerint, az amerikai adminisztráció is törekszik - mondta a szerb elnök, Borisz Tadics.

A szerb elnök azt mondja: Belgrád és Pristina között akkor folytatódhat a párbeszéd, ha a határátkelőhelyen helyreállnak a korábbi állapotok, vagyis visszakerül a határellenőrzés a koszovói szerbekhez. Tadics szerint ennek nincs alternatívája, mert a másik megoldás az erőszak, és a háború lenne. (rá)

hírTV

Címkék: koszovó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.