Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2010. Február 06. 11:00, szombat | Helyi
Forrás: Békéscsaba Megyei Jogú Város

Közel 18 milliárd forintos szennyvízberuházás indul Békéscsabán uniós támogatással

Közel 18 milliárd forintos szennyvízberuházás indul Békéscsabán uniós támogatással

Békéscsabán ma ünnepélyes keretek között aláírták a város csatornahálózatának bővítésére vonatkozó kivitelezői szerződést. A beruházás a város szennyvíztisztításának és csatornahálózatának fejlesztését célzó 17,75 mill

A fejlesztés eredményeképp korszerűsödik a szennyvíztisztító telep, és 21 ezer lakos szennyvizének elvezetése is megoldódik. Az ünnepségen részt vett Kling István, a KvVM államtitkára, aki elmondta: hazánkban az elmúlt nyolc évben mintegy 700 ezer lakást kötöttek rá a szennyvízcsatorna hálózatra, a fejlesztések pedig folytatódnak: az országos szennyvízprogram szerint 2015-ig a csatornaellátottság országos szinten a jelenlegi 71,3 százalékról 90 százalékra fog nőni.

Békéscsaba 66 ezres lakosságának jelenleg csupán 61 százaléka rendelkezik csatornabekötéssel. A fejlesztések eredményeként további 21 ezer lakos szennyvizének elvezetése oldódik meg, ezzel növekszik az ingatlanok komfortfokozata és jelentősen csökken a talajvíz szennyezettsége. Az érintett területeken a csatornadíj alacsonyabb lesz, mint a korábbi, zárt tárolókban gyűjtött szennyvíz szippantásának és elszállításának a díja, így a lakosság terhei is csökkenni fognak. A csatornarendszer bővítése során bekötésekkel és nyomóvezetékekkel együtt összesen több mint 250 kilométer vezetéket építenek ki. Nemcsak bővítik a csatornahálózatot, hanem rekonstrukciót is végeznek. Összesen 65 átemelőt újítanak fel, illetve építenek meg.

Az 1986-ban épült szennyvíztisztító telep mára korszerűtlenné vált, nem alkalmas a jogszabályokban meghatározott határértékeknek megfelelő tisztításra. A beruházás során újjáépítik a mechanikai tisztítás műtárgyait, a technológiai fejlesztés pedig lehetővé teszi a nagyobb hatásfokú tisztítást, a tápanyag-eltávolítást.

A szennyvíztisztító telep fejlesztése során új iszapkezelő rendszer is kiépül, mely biztosítja a keletkező biogáz hasznosítását és ezzel az üzemeltetési költség csökkentését. A telepen a szippantott szennyvíz fogadására egy új egységet építenek, a technológiai ellenőrzéshez pedig új mérőrendszert alakítanak ki. A békéscsabai szennyvíztisztító telep néhány környező település Telekgerendás, Doboz és Murony szippantott szennyvizét is fogadja.

A fejlesztéseknek köszönhetően javulni fog az Élővíz-csatorna és közvetve a Kettős-Körös vízminőségi állapota. A projekt összesen közel 74 ezer ember számára biztosít egészségesebb és tisztább környezetet.

A beruházás összköltsége 17,75 Mrd forint, ehhez 14,97 milliárd forintos támogatást biztosít a Környezet és Energia Operatív Program. A csatornahálózat bővítési munkálatai az idén tavasszal kezdődnek, a szennyvíztelep fejlesztése a közbeszerzési eljárás befejeztével, a tervek szerint a nyár folyamán indulhat. A projekt befejezése 2013 első felében várható.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.

2024. Május 14. 15:09, kedd | Belföld

Rétvári Bence: Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja az OECD országok átlagát

Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja a legfejlettebb országok, az OECD-országok átlagát - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Érden.

2024. Május 14. 15:06, kedd | Belföld

Nagy István: közös érdek a magyar bor sikere

2024. Május 14. 15:05, kedd | Belföld

Nagy Márton: az elektromos autózás jelenti a jövőt