Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. November 28. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kukori és Kotkoda - Vecsésen vár a csoda

Kukori és Kotkoda - Vecsésen vár a csoda

Mazsola, Tádé, Frakk, Kukori és Kotkoda figurája elevenedik meg Vecsésen, a Bálint Ágnes otthonából kialakított emlékházban, ahol megtekinthetjük, hol születtek a halhatatlan mesefigurák. A Rádió Orient műsorában Németh Ágnes, az írónő lánya elmondta, a gyermekek számtalan játék, élmény és egy igaz Frakk is várja a kertben.

Bálint Ágnes mesevilága lassú, nem száguld sehová, alaposan körbejárja történetet. A Mazsolához hasonló történetek megnyugtatják a kicsiket – pont ezért van rájuk nagy szükség a felfokozott tempójú mindennapokban - mondta Németh Ágnes.

A hosszú időn keresztül Vecsésen élő és alkotó meseíró otthonában Bálint Ágnes Emlékház ismerteti meg a gyerekekkel a művész munkásságát. Bálint Ágnes a Duna-parti Adonyban, a természet közelségében született és nőtt fel. Az alkotó előszeretettel merített gyermekkori állatos és természetes emlékeiből – utalt az emlékház alapítója a Lepke az írógépen című könyvre. „Édesanyám már pici korában megismerte a környezetet, kecskék, libák és kacsák vették körül. Számára az élet minden formája fontos és őrizendő érték volt.” Műveihez a természet mellett közvetlen környezetéből, és gyermekeiből is merített. Németh Ágnes kiemelte, a Mazsola és Tádé története az ő és húgával kapcsolatos problémákra reflektál. „Sohasem emelte fel a hangját. Kedvességgel, szeretettel és szelídséggel mindent meg tudott oldani” – emlékezett vissza az emlékház alapítója.

„Céljuk, hogy minél később merüljön feledésbe Bálint Ágnes neve és munkássága. Édesanyám mesefiguráinak jelenleg is nagy rajongótábora van, bár sokan még a szerző nevét sem hallották” – jegyezte meg Németh Ágnes. Az emlékházat Vecsésen, a közös családi házban és annak óriási kertjében alakították ki. Az épületben Bálint Ágnes kiállítás található személyes tárgyakkal. A szobákat járva kultúrtörténeti betekintést is kapnak a gyerekek, láthatják, milyen volt az élet a villany, a gáz és a víz bevezetése előtt. A manzárdszobában régi játékokat mutatnak be, míg az udvarban egy fából ácsolt, kézzel hajtható körhintán játszhatnak a kicsik. „Az emlékház felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt nagy élmény” – Németh Ágnes kiemelte, az elmúlt évben 1500, míg 2013 elején már 2500 látogatót fogadott a nagyközönség számára havonta egyszer, ám kiscsoportok számára bejelentkezéssel bármikor megtekinthető emlékház.

A ház kertjében található Frakk fája, amelyet az emlékház működtetői az Ökotárs Alapítvány versenyére is beneveztek. A legnagyobb közösségi erővel bíró fát kereső eseményen a legtöbb szavazatot kapó növény nyer. „Meg akartuk mutatni, hogy nemcsak a városban van élet, hogy vidéken is vannak érdekes egyéniségek” – beszélt a madárcseresznyefáról rádiónk vendége.

A Bálint Ágnes Emlékház a város rendezvényeibe is bekapcsolódik: az önkormányzat által szervezett 1. Bálint Ágnes Mesefesztiválon és a Vecsési Káposztafeszt alatt programokkal várta az érdeklődőket. Németh Ágnes hangsúlyozta, az emlékház fő támogatója az önkormányzat. Regisztrációs szám hiányában a tulajdonosok nem tudnak pályázaton részt venni, így önkormányzati forrásokra, valamint az 1 százalékos adófelajánlásokra támaszkodik a működtetés. A tárlat folyamatosan fejlődik, a kiállított tárgyak és játékok állandóan cserélődnek. Németh Ágnes elmondta, az idei évben kamarakiállítás is nyílt. A jövőben A tündér a vonaton című mese kapcsán pici kerti vonatot, valamint a Futrinka utcát és a Rókavárat szeretnék kiépíteni. „Igyekszünk mindent Bálint Ágnes nevéhez és munkásságához kötni.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk