Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2015. Október 09. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Külföldi embercsempész bűnszervezet tagjait ítélték el Lentiben

Külföldi embercsempész bűnszervezet tagjait ítélték el Lentiben

Többéves fegyházbüntetésre ítélte a Lenti Járásbíróság azt a hat pakisztáni, indiai és afgán embercsempészt, akik bűnszervezetben szállítottak Magyarországról Olaszországba illegális bevándorlókat

- tájékoztatta az ítéletről a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője csütörtökön az MTI-t.
Beznicza Árpád közölte: a vádlottak Olaszországban élő pakisztáni és afgán embercsempészek által irányított, jól szervezett, nemzetközi embercsempész bűnszervezet keretében követték el a bűncselekményt.

A társaság pakisztáni vezetői Olaszországban szerveztek be három, ott tartós letelepedési engedéllyel rendelkező, indiai állampolgárságú vádlottat, akik pénzért vállalták migránsok Magyarországról Olaszországba történő illegális szállítását. Az indiaiak irányítására a bűnszervezet vezetői az egyik pakisztáni vádlottat is elküldték Magyarországra.

A szállítók idén márciusban felvették a kapcsolatot két, Magyarországon már több éve menedékjogot kapott vádlottal, akik a magyar menedékjogi védelemmel visszaélve valójában szervezett embercsempészést folytattak. Több más, ismeretlen afgán embercsempésszel közösen keresték meg a zöldhatáron át illegálisan Magyarországra érkezett menedékkérőket, s fejenként 50-250 euróért azt ígérték nekik, hogy "garanciával" kijuttatják őket Olaszországba.

A bicskei és a debreceni menekülttáborokból az embercsempészek utasításának megfelelően március 4-én este Budapestre irányított bangladesi és afgán menedékkérőket az indiai szállító által Olaszországból kibérelt, zárt rakterű kisteherautóba ültették. A vádlottak az alig hat négyzetméteres rakterű zárt furgonban 16 embert zsúfoltak össze, és velük az M7-es autópályán, majd a 75-ös főúton Olaszország felé indultak.

A többórás út alatt a menedékkérőknek sem élelmet, sem vizet nem biztosítottak, szükségleteik elvégzése érdekében sem álltak meg, végig a teherautó padlólemezén ülve szállították őket. Az egyik vádlott az úton személyautóval "előfutóként" haladt, hogy a rendőri ellenőrzésre figyelmeztesse a teherautóban ülőket.

Lenti belvárosában figyelt fel a gyanús autókra egy rendőrjárőr, akinek a jelzésére az embercsempészek nem álltak meg, hanem nagy sebességgel elhajtottak a magyar-szlovén határ irányába. Végül autós üldözés után, a határ előtt 400 méterre, útzár alkalmazásával sikerült őket feltartóztatni, de két indiai embercsempész elmenekült, őket azonban másnap reggel elfogták.

A vádlottak többsége a tárgyaláson beismerő vallomást tett, bár saját szerepét mindegyik igyekezett kisebbíteni. A bűnszervezetben való elkövetést valamennyien tagadták.

A Lenti Járásbíróság szerdai ítéletében bűnszervezetben, társtettesként elkövetett embercsempészés miatt mondta ki bűnösnek a hat vádlottat. Három embert két év nyolc hónap fegyházbüntetésre ítélte és valamennyiüket 4 évre kiutasította Magyarország területéről.

Három további vádlott négy év fegyházbüntetést kapott, egyiküket öt évre utasították ki az országból, a két menedékjogot élvező vádlottat azonban nem lehetett kiutasítani.

Az ítélet nem jogerős, mert a vádlottak és a védők fellebbezést nyújtottak be, de a bíróság fenntartotta valamennyi érintett előzetes letartóztatását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára

2024. Április 15. 06:13, hétfő | Belföld

118 éves melegrekord dőlt meg

Megdőlt a 118 éves országos és a 85 éves fővárosi melegrekord is szombaton - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján vasárnap.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Belföld

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: a hét első napján még akár 31 Celsius-fok is lehet a Dél-Alföldön, majd beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 15. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: