Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Június 13. 13:28, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Külföldi sajtó Magyarországról - A Die Presse és a FAZ Orbán bécsi látogatásáról, nemzeti bankról

Külföldi sajtó Magyarországról - A Die Presse és a FAZ Orbán bécsi látogatásáról, nemzeti bankról

Orbán Viktor keddi bécsi látogatásáról, valamint az osztrák és a magyar nemzeti bank függetlenségének kérdéséről írt az osztrák Die Presse és a német Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Többet abból, ami összeköt minket, és kevesebbet abból, ami elválaszt" - emelte ki Werner Faymann osztrák kancellár szavaiból a Die Presse című konzervatív osztrák napilap Orbán Viktor keddi bécsi látogatásáról szóló tudósításában. Ismertette, hogy a kancellár egy magyar alkotás ünnepélyes felavatásán mondta ezt. A lap kitért arra is, hogy az esemény margóján a két kormányfő rövid, zárt ajtók mögötti találkozót folytatott egymással. A Die Presse megjegyezte: a két ország közötti kapcsolatokban az utóbbi időben mindig nagy összegekről volt szó.
Beszámolt arról, hogy a Magyarországon tevékenykedő osztrák vállalatok problémái terítékre kerültek az Osztrák Gazdasági Kamara rendezvényén, ahol a miniszterelnök előadást tartott. A lap úgy tudja, a keddi találkozón jelen voltak az Osztrák Gazdasági Kamara képviselői, valamint Andreas Treichl, az Erste Bank vezérigazgatója és a Saubermacher osztrák hulladékkezelő cég egy igazgatója is. Hogy a miniszterelnök a megbeszélésen hogyan reagált az osztrák panaszokra, nem tudni, mert a találkozó zárt ajtók mögött zajlott - írta a Die Presse. Az avatáson mondott beszédében a magyar miniszterelnök hangsúlyozta Magyarország jogát a saját úthoz és "a kis különbségek Európája mellett érvelt" - írta a lap.

http://diepresse.com/home/politik/aussenpolitik/765208/Ungarn_Kunst-Kraenze-und-Zankaepfel

Mennyire szabad az osztrák jegybank? - tette fel a kérdést a Die Presse egy másik írásában, és összehasonlította az osztrák intézményt magyar párjával. Ideológiailag "világok választják el egymástól" Orbán Viktort és a szociáldemokrata Werner Faymannt, mégis mindketten mindent megpróbálják érvényesíteni befolyásukat országuk jegybankja felett - vélekedett a szerző. Orbán kísérletére fél Európa felháborodott, Faymann esetében viszont korlátozott a tiltakozás - írta a lap. A Die Presse úgy látja, az osztrák kormány sokkal erőteljesebben beavatkozik a központi bank személyzeti politikájába, mint a magyar.
Ausztriában a jegybank törvény szerint független, de minden fontos posztot a két kormánypárt oszt szét - jegyezte meg. Mint fogalmazott, az osztrák jegybank igazgatóságában az Osztrák Néppártnak és az Osztrák Szociáldemokrata pártnak is két-két "képviselője" ül. Szerződésük 2013-ban jár le, de mivel jövőre választások lesznek, az SPÖ és az ÖVP még idén rendezni akarja az utódlásukat.

http://diepresse.com/home/wirtschaft/eurokrise/765201/Wie-frei-ist-die-Notenbank?_vl_backlink=/home/wirtschaft/index.do

A Frankfurter Allgemeine Zeitung című német konzervatív lap Bécs és Budapest veszekedik címmel közölt cikket szerdán Orbán Viktor bécsi látogatásáról.
A szerző, Michaela Seiser kifejtette: Orbán Viktor bécsi látogatását "beárnyékolta" két vitás ügy. Az egyik a termőföldhasználatot szabályozó új törvénytervezet, amely börtönbüntetéssel fenyegeti azokat a külföldieket, akik "strómanok révén szereztek földet". A törvény továbbá "visszamenőleges hatályú" lehet, és kártérítés nélküli kisajátítást is kilátásba helyezhet, ami érintheti "legalábbis" azokat külföldieket, akik természetvédelmi területen folytatnak mezőgazdasági tevékenységet.
A nukleáris energia alkalmazását elutasító Ausztria másik vitás ügye Magyarországgal a paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbítása - írta Seiser, megjegyezve, hogy Ausztria a határaihoz közel fekvő atomerőművek miatt Németországgal, Csehországgal, Szlovákiával és Szlovéniával is került már konfliktusba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése